U Jelisejskoj palati u Parizu završen je sastanak lidera zemalja „normandijske četvorke“ o situaciji u Donbasu, koji su, između ostalog, diskutovali o ranije pripremljenom zajedničkom dokumentu.

Samit lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke, (Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Angela Merkel) počeo je u Parizu u 17.20 po srednjoevropskom vremenu i trajao je nešto više od dva sata.

„Razmatraju se tekuća pitanja“, rekao je ranije portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.Sa druge strane, kabinet ukrajinskog predsednika saopštio je da će pregovori trajati još nekoliko časova.

„Prolazi se svaka stavka komunikea i aktivno raspravlja o svakoj tački. Oni prelaze na konačni nacrt komunikea koji će biti potpisan“, objasnio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko.

​Kremlj je ranije saopštio da konačni dokument neće biti obavezujući.

Nakon samita „četvorke“, pre zajedničke konferencije za medije, sastaju se Vladimir Putin i Vladimir Zelenski u četiri oka. Format njihovog sastanka nije vremenski ograničen.

„Normandijski format“

Pregovori lidera „normandijske četvorke“ postali su mogući nakon što je Kijev usvojio Štajnmajerovu formulu i povukao snage iz Stanice Luganske, Zoloto i Petrovsko u Donbasu.

Prvi sastanak lidera Rusije, Francuske, Nemačke i Ukrajine održan je 6. juna 2014. godine, a kasnije je ovaj format počeo da se naziva „normandijski“. Za najznačajniji sastanak „četvorke“ smatra se samit u Minsku u februaru 2015. godine, na kome su utvrđeni tzv. Minski sporazumi.

1 COMMENT

  1. Malorusi znaju da ce ukrajinska strana napraviti kobnu gresku i na to samo cekaju, da zavrse rat. Ostatak Ukrajine ce moci da bira – opstanak i povratak kuci ili nestanak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here