Zbližavanje Poljske i Rusije (ni)je moguće

0

Donad Tusk

"Radoznao sam da vidim da li će Rusija iskoristiti priliku koju je ova tragedija pružila", rekao je Tusk, koji je pozdravio emotivnu reakciju Rusije i napomenuo da je potrebno sačekati da se vidi kako će se situacija dalje razvijati.

Ruski državni vrh vrlo emotivno je primio vest o pogibiji predsednika Kačinjskog i još 95 državnih i vojnih zvaničnika, u avionskoj nesreći 10. aprila u blizini Smolenska, dok su išli na komemoraciju povodom obeležavanja 70. godina od masakra nad ruskim oficirima 1940. godine.

Rusija je danas, po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva, na veb sajtu Državnog arhiva objavila do sada tajne dokumente o pomenutom masakru.

Uvid u objavljena dokumenta iz tzv. "Paketa broj jedan" do sada su imali samo specijalni istražitelji, a oktobra 1990. godine, po nalogu tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina, primerci ovih dokumenata predati su tadašnjem poljskom predsedniku Lehu Valensi.

Ruska agencija Itar-tas navodi da je tragedija u Katinu zločin koji su počinili Josif Staljin i njegovi saučesnici, kada je od aprila do maja 1940. godine, 18 kilometara zapadno od grada Smolenska na zapadu Rusije, streljan i pokopan ukupno 4.421 poljski oficir.

Identitet svakog oficira je utvrđen, dok istoričari navode da je na ovom mestu nestalo oko 10.000 ljudi, navodi ruska agencija.

Zapadni mediji, međutim, navode da je u Katinu stradalo 22.000 poljskih oficira.
Poljska je više puta tražila od Rusije da objavi tajne dokumente o masakru u Katinskoj šumi, a odnosi dveju zemalja godinama su zbog toga bili zategnuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here