pixabay.com

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od srpske premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću zbog hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj.

Smeta im identitet

– Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan i nešto ranije poznati krajiški pevač Rajko Lalić, imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu identiteta – kaže Linta.

Miodrag Linta

Hapšenje krajiških Srba, kako ukazuje, znači da oni ne smeju javno da pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i ne smeju da idu u svoj zavičaj. Osim toga, kaže, cilj je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda na tim proslavama.

– Srbija treba da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da su neprihvatljivi progon i zatvaranje krajiških Srba samo zato što su ponosni na krajiško poreklo. U pitanju je najgrublje kršenje njihovih ljudskih prava, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta – naveo je Linta.

U tamnicu na 15 dana

Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, na društvenim mrežama objavila zavičajne i patriotske pesme i izražavala ljubav prema Krajini. Uhapšena je u svojoj kući u selu Plavno kod Knina, gde je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora.

Ovo je, inače, drugo privođenje krajišnika u poslednjoj nedelji avgusta. Početkom sedmice je uhapšen i pevač krajiških pesama Rajko Lalić (63) zbog, kako je navedeno, povrede ugleda Hrvatske, jer je ustanovljeno da je “izvodio pesme iz 1995. u kojima se Hrvatska izvrće ruglu”.

Odećom kršio javni red

Rajko Lalić je, kako je navedeno, uhapšen, jer je na nastupu nosio odevne predmete koji pokazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, što je završilo i na društvenim mrežama. Time je, navode, prekršen član 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sproveden je u zatvor u Šibeniku i protiv njega će biti podnet i Optužni predlog.

UHAPŠEN POSLE NASTUPA: Rajko Lalić UHAP[EN POSLE NASTUPA: Rajko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here