pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) upozorava na opasnost koja polazi od protivnika korona mera u Austriji, koji su navodno spremni i na nasilje.

BVT već nedeljama prati demonstracije anti-koronaša, a među njima ima mnogo ekstremnih desničara, koji su spremni na nasilje.

U jednom izveštaju je BVT upozorio na opasnost žustrijih protesta protiv korona mera vlade, a uz to na meti anti-koronaša je i javni servis ORF.

Kampanja za vakcinaciju, koju podržava ORF, izazvala je mnogo gneva među anti-koronašima.

Prema izveštaju BVT planirane su narednih nedelja demonstracije i ispred sedišta ORF, ali i pokrajinskih studija.

Konkretno je planirana, kako prenosi dnevnik “Kurir”, akcija koja se tiče direktno zaposlenih ORF.

Naime, anti-koronaši, tvrdi “Kurir”, planiraju “miroljubivo, ali glasno i uz mnogo neprijatnosti” da ih spreče da uđu u ORF.

Upozorenje da će doći do protesta protiv javnog servisa ORF je već dobio, ispred studija u Ajzenštatu, gde je, prošle nedelje, ostavljena zaštitna maska u obliku mrtvačke glave.

Zbog ove pretnje policiji je naloženo, do daljeg, obezbeđenje svih zgrada ORF-a.

U čet-grupama anti-koronaši razgovaraju i o radikalnim planovima.

Prema internim izveštajima BVT razmotreno je organizovanje demonstracija koje bi trajale danima, a jedan od ciljeva “hardlajnera” bio bi i preuzimanje parlamenta.

Desničarski ekstremisti, koji koriste proteste protiv korona mera, žele da zloupotrebe krizu koja je pogodila stanovništvo cele zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno analizira i ponašanje policajaca na demonstracijama od proteklog vikenda.

Na meti je posebno jedan policajac, višeg čina, koji već mesecima ima prijateljsko ophođenje prema organizatorima protesta.

Tog policajca na društvenim mrežama “hvali” i anti-koronaška scena, tvrdeći da je na njihovoj strani.

BVT, s tim u vezi, upozorava da je taktika desničara da se nakon demonstracija zahvaljuju policiji, a posebno je opasno kada ih pozivaju da pruže otpor, a to se trenutno dešava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here