Zbog stranačkih razmirica Novi Pazar bez Kliničkog centra

0

Opšta bolnica u Novom Pazaru neće postati Klinički centar
 

Obećanja su stizala od političara iz ovog kraja, ali iz prestonice Srbije, a najglasniji je bio Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka, bivši gradonačelnik i šest godina ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Ugljanin je govorio da je Hirurški blok gotova stvar, da će koštati oko pet miliona evra i da će ga finansirati Turska razvojna agencija TIKA.

 

Direktor šef partije

Đerlek je lider Sandžačke narodne partije koja je u Novom Pazaru na vlasti sa Sandžačkom demokratskom partijom Rasima Ljajića i SNS. On kaže da će se realizovati i nekoliko "sitnih" projekata kao što su Palijativni centar, Angio sala sa jedinicom za moždani udar i Centar za lečenje bolesti zavisnosti.

Međutim, čim je Ministarstvo zdravlja sa mesta direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru smenilo poznatog hirurga dr Avdu Đeranića, a na njegovo mesto je vratilo dr Mirsada Đerleka, Sulejman Ugljanin je objavio da od Hirurškog bloka neće biti ništa i da je on lično zaustavio donaciju iz Turske. Ugljanin je još objasnio da se na ovaj korak odlučio, jer se u rad Opšte bolnice umešala politika.

Novopazarci su se ipak nadali da će se za Hirurški blok naći novca, a onda je direktor Opšte bolnice dr Mirsad Đerlek saopštio da od toga nema ništa. On je objasnio da je na dužnosti direktora 2012. nasledio projekat za izgradnju Hirurškog bloka koji je finansiralo ministarstvo Sulejmana Ugljanina.

– Projekat smo predali TIKA iz koje nam je odgovoreno da je loš i početnički odrađen i da ne ispunjava minimalne uslove za investiciju vrednu pet miliona evra. Potom nam je iz TIKA saopšteno da su u pitanju ogromna sredstva koja ne mogu da obezbede. Zato smo se opredelili za jeftiniju rekonstrukciju Odeljenja za ginekologiju za koju imamo sve dozvole i ostvarićemo je u saradnji sa TIKOM i Fondacijom Dragice Nikolić. Novi Pazar je grad sa najvećim prirodnim priraštajem u zemlji, porodilište nam je i te kako potrebno – kaže Đerlek i naglašava da se od Hirurškog bloka ipak nije odustalo.

On kaže da su se pojavili donatori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prijatelji Vlade i premijera Srbije, i izrazili spremnost da pomognu izgradnju Dijagnostičkog centra i Hirurškog bloka. Međutim, razgovori su još na početku.

 

Sve je kampanja

– Ne verujem da je Sulejman Ugljanin mogao da zaustavi tursku donaciju, ali ako je to učinio naneo je veliku štetu građanima Novog Pazara. Mislim ipak da je njegova priča bila deo političke kampanje, smatra dr Đerlek.

Međutim, mnogi Novopazarci podsećaju da je Ugljanin prijatelj sa predsednikom Turske Taipom Erdoganom i da je u njegovoj objavi možda bilo ničega. Sigurno je samo da su zbog političkih trvenja Novopazarci ostali bez Hirurškog bloka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here