Tanjug
Plazma keks na kosovskim rafovima

Direktor Carine Kosova Bahri Beriša izjavio je da je uvoz robe iz Srbije i BiH sa 530 miliona evra, koliko je iznosio prethodnih godina, opao na 6 miliona evra, javlja Kosovapress.

Direktna posledica ovakvog stanja su takse koje su prošle godine uvedene za robu iz Srbije i BiH, a Beriša dodaje da Kosovo najviše uvozi nemačku, tursku i kinesku robu, dodao je Beriša.

Carinski prihodi za 2019. godinu iznosiće najmanje milijardu i 200 miliona evra, izjavio je direktor kosovske Carine, ističući da je i pored uvođenja takse zabeleženo povećanje istih u odnosu lane i to za čitavih četiri odsto.

Carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala blizu 10 miliona evra.

– Zaštitne mere protiv Srbije i Bosne proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima. Tokom 2019. godine bilo je više od 300 pokušaja  krijumčarenja – rekao je Beriša.

Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, direktor carine je rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od blizu 270 miliona evra, što je 10 odsto više u odnosu na 2018, dok je, s druge strane, Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrednosti od 80 miliona evra.

Beriša tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza kosovske robe na tržišta EU i to alkoholnih proizvoda i određenih građeviskih materijala.

Naglasio je da Kosovo najviše uvozi nemačku robu, a potom tursku i kinesku.

Zbog neusvajanja budžeta za narednu godinu, carina nema preciznu projekciju prihoda za 2020. godinu, izjavio je Beriša ali i dodao da očekuje da prihodi za narednu godinu premaše ovogodišnje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here