Pexels

Kafa bez kofeina se dopada mnogim ljudima koji su osetljivi na kofein ili samo pokušavaju da ga konzumiraju manje.

Ova kafa sadrži skoro 97 odsto manje kofeina od obične kafe, ali zadržava ukus i osećaj ispijanja kafe. Međutim, postavlja se pitanje da li je ispijanje kafe bez kofeina zdravije od obične.

Zdravstvene prednosti povezane sa kafom bez kofeina su sledeće:

Zdraviji mikrobiom creva

Kafa bez kofeina sadrži antioksidante koji mogu podržati zdravlje creva.

Za zdravlje creva, kafa bez kofeina može pozitivno da doprinese rastu korisnih crevnih bakterija zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja u ishrani, bez potencijalnih gastrointestinalnih poremećaja koje kofein ponekad može da izazove“, kaže dijetetičarka Loren Manaker.

Manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Kako piše „Eating Well“, studija iz 2022. objavljena u „European Journal of Preventive Cardiology“ pokazala je da kafa bez kofeina, zajedno sa mlevenom i instant kafom, može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ispitanici koji su pili jednu do tri šoljice kafe bez kofeina dnevno imali su najmanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšana funkcija jetre

Velika studija iz 2014. otkrila je da je redovna konzumacija kafe i kafe bez kofeina povezana sa zdravijim nivoima enzima jetre, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano sa kofeinom.

Istraživači koji stoje iza studije veruju da antioksidansi, kao što su fenolna jedinjenja, mogu biti odgovorni za ovo, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here