pixabay.com

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je danas nadu da će Evropski savet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pridruživanju EU.

Varhelji je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto nakon Drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, kao i da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni.

– Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori – istakao je Varhelji, prenela je RTRS.

Na političkom forumu učestvovali su, između ostalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsednici klubova poslanika i delegata, zamenici predsedavajuće Saveta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodeljen kandidatski status za prijem u EU.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here