Zeleno svetlo za Sputnjik V

0
EPA-EFE

Uprava za terapijsku robu (TGA) priznala je nedavno Sputnjik V, tako da se putnici iz inostranstva s dve doze ruskog cepiva smatraju potpuno zaštićenim, i mogu da uđu u zemlju.

Naime, osobe koje nisu državljani Australije moraju da budu potpuno vakcinisane ukoliko žele da uđu u Australiju, a TGA je prošlog ponedeljka saopštila da je dobila više informacija o efikasnosti ruske vakcine.

– TGA je dobio dodatne informacije koje pokazuju da vakcina pruža zaštitu i potencijalno smanjuje verovatnoću da će putnik preneti infekciju kovida drugima, ili da njegovo zdravlje zbog kovida u Australiji može da postane akutno – navodi se u saopštenju.

Priznanjem Sputnjika V proširuje se mogućnosti za povratak međunarodnih studenata, zatim dolazak kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika, kao i putovanje poslovnih ljudi i elitnih sportista.

Podaci ruske vlade pokazuju da dve doze Sputnjika V pružaju 98 do 100 odsto zaštite od hospitalizacije ili smrti i da su u proseku 89 odsto bile efikasne protiv simptomatske infekcije.

TGA je primetio da su studije sprovedene pre pojave omikron varijante.

– Studije koje procenjuju efikasnost niza vakcina protiv omikrona su trenutno u toku u mnogim zemljama – rečeno je u saopštenju TGA.

Sputnjik V se na ovaj način pridružuje spisku glavnih zapadnih i kineskih vakcina koje je odobrila Australija, za šta je potrebno najmanje 14 dana između obe doze i sedam dana od primanja poslednje doze da bi se dozvolio ulazak.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji prodaje Sputnjik V širom sveta, pohvalio je odluku Australije da otvori svoje granice i na ovaj način.

– Australija se pridružila grupi od preko 100 drugih zemalja, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju, koje prihvataju putnike vakcinisane Sputnjikom V – rekao je izvršni direktor RDIF-a, Kiril Dmitriev.

Izrael je početkom godine ukinuo trodnevni karantin za turiste vakcinisane Sputnjikom V, dozvoljavajući besplatno putovanje nakon negativnog PCR i pozitivnog serološkog testa.
Dok je Rusija reklamirala Sputnjik V kao prvu registrovanu vakcinu protiv kovida u svetu, avgusta 2020, još nije bila odobrena za upotrebu od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ili Evropske unije.

Njegovo brzo odobrenje uoči velikih ispitivanja izazvalo je zabrinutost, iako je istraživanje objavljeno u vodećem medicinskom časopisu “Lanset“ izašlo sa podatkom da je vakcina efikasna više od 91 odsto protiv originalnog soja kovida. Očekuje se da će SZO odluku o Sputnjiku doneti u toku februara.

Ambasada Australije u Moskvi rekla je državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti pošto je TGA objavila da se “više ne bavi pitanjima viza“ i da sve zahteve u Rusiji prosleđuje svojoj ambasadi u Beogradu.

Za sada TGA ne prepoznaje buster dozu vakcine “Sputnjik Lajt“.

Priznate vakcine u Australiji

Trenutno TGA priznaje dve doze vakcine Sputnjik. TGA je krajem 2021. priznala dve glavne vakcine kineske proizvodnje – BBIBP-CorV (Sinofarm, za mlađe od 60 godina) i Koronavak (Sinovac) i dve glavne vakcine indijske proizvodnje – Kovakin (Bharat Biotek) i Kovišild (Institut za serum Indije / Astrazeneka).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here