EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija blokira rad Crnomorske inicijative za žito kako bi izvršila pritisak na globalno poljoprivredno tržište.

– Za Rusiju je ovo format dampinga na tržištu žitarica i poljoprivrednih proizvoda kako bi se blokirala Ukrajina i bila jedini veliki izvoznik iz ovog regiona. Apsolutno je jasno: oni koriste pritisak da rešavaju svoja politička pitanja, i da zarade novac za svoje kompanije – rekao je Zelenski u intervjuu predstavnicima afričkih medija, saopštila je predsednička pres služba, prenosi Ukrinform.

Kako je naveo, Rusija vrši pritisak na zemlje Afrike, Azije i evropskog kontinenta, kao što je uradila i sa energentima, naftom i gasom.

Rusija je juče objavila izlazak iz sporazuma o izvozu žitarica koji je potpisan 22. jula 2022. godine u Istanbulu na 120 dana i više puta je produžavan.

3 COMMENTS

  1. Nije baš potrebno saglašavanje Rusije za izvoz zitarica!Moguće je da NATO brodovi prate brodove koji izvoze zitarice!To će se sigurno dogoditi ako Rusija i dalje bude bokirala izvoz zitarica.Nikada neče Rusija diktirati globalnu ekonomiju!I onako ako rat traje ili posle rata Rusija če se toliko oslabiti da če nezadovolne Republike koje su u okviru Rusije otcepiti,i tako doprineti raspadu Rusije,što će u svakom slućaju biti bolje za ćitav svet!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here