AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas članice NATO da garantuju zaštitu ukrajinskih nuklearnih elektrana od ruskih sabotaža.

Zelenski je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Madridu rekao da su svi zainteresovani da ne bude opasnih incidenata u nuklearnim elektranama kao i da je potrebna “zagarantovana zaštita od ruskih sabotaža u njima”, objavio je Rojters.

Prethodno je šef ruske državne agencije za atomsku energiju, Rosatom, Aleksej Lihačov, upozorio da postoji rizik od nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon ponovnog granatiranja tokom vikenda.

– Postrojenje je u opasnosti od nuklearnog akcidenta. Celu noć smo vodili pregovore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) – izjavio je generalni direktor Rosatoma, preneo je Interfaks.

Lihačov je istakao da je IAEA pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko nuklearke i ukazao da bi to bilo moguće samo uz odobrenje SAD, objavio je Rojters.

IAEA je najavila da će danas izvršiti procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

IAEA je navela da su eksplozije oštetile zgrade i opremu, a da nijedna nije bila kritična za nuklearnu sigurnost i bezbednost, preneo je Gardijan.

Rosatom kontroliše nuklearku u Zaporožju od marta, a u oktobru je Rusija i formalno preuzela nuklearku i zadržala ukrajinsko osoblje.

Kijev navodi da transfer nuklearke u posed Rusije predstavlja krađu.

Moskva i Kijev su mesecima razmenjivali optužbe za granatiranje nuklearke u Zaporožju otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad njom u martu, ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

Obnovljeno granatiranje u nedelju izazvalo je zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here