EPA/Toms Kalnins
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, zahvalio je Velikoj Britaniji na vojnoj podršci.

„Razgovarao sam sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Fokusirali smo se na izvoz žitarica iz Crnog mora. Ukrajina je već uspešno koristila alternativni put. Potrebni su nam partneri koji će nam pomoći da ojačamo protivvazdušnu odbranu Odeskog regiona. Zahvalio sam se Velikoj Britaniji na njenoj podršci, uključujući vojnu pomoć“, napisao je predsednik na platformi X (Tviter).

Zelenski i Sunak su razgovarali o nastavku saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, kao i moguće učešće predstavnika Velike Britanije na Forumu odbrambenih industrija koji će se ove jeseni održati u Ukrajini.

Oni su takođe razmotrili pretnje bezbednosti plovidbe u Crnom moru i istakli važnost „koridora za žito“ za globalnu bezbednost hrane.

Ukrajinski lider je izjavio da je spreman da nastavi izvoz žita alternativnim putevima.

– Ukrajina je već tri puta uspešno demonstrirala mogućnost izvoza žita alternativnim putem. Spremni smo da to i nastavimo. Ali da bismo obezbedili bezbednost plovidbe, potrebna nam je pomoć naših partnera, posebno značajno jačanje odbrane vazdušnog prostora u Odeskoj oblasti – rekao je Zelenski.

Obe strane su konstatovale početak rada na bilateralnim bezbednosnim dokumentima u okviru Zajedničke deklaracije G7 o podršci Ukrajini.

Kako je saopštila predsednička pres služba, Zelenski i Sunak su usaglasili svoje stavove uoči važnih međunarodnih događaja i razgovarali o daljim koracima u okviru priprema za Globalni samit mira, prenosi Ukrinform.

CNN je prethodno javio da će britanski premijer Riši Sunak na samitu G20 ovog vikenda razgovarati o zaobilaženju “ruske blokade žitarica u Crnom moru“.

– Predsednik Zelenski je obavestio Sunaka o ukrajinskoj kontraofanzivi i tekućim vojnim zahtevima, a premijer je obećao stalnu podršku Velike Britanije i pohvalio ukrajinske oružane snage za njihov napredak na bojnom polju – rekao je portparol Dauning strita.

Oni su takođe razgovarali o uticaju Putinove kontinuirane blokade žitarica u Crnom moru na snabdevanje hranom širom sveta. Sunak se obavezao da će podstaći rad sa zemljama G20 na zaobilaženju ruske blokade i obezbeđivanju pristupa ugroženim zemljama vitalnim pošiljkama žitarica.

Sunak je takođe rekao da će Velika Britanija nastaviti da sprovodi planove za dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here