EPA

Stručnjaci su složni da je ogorčenost Vladimira Zelenskog zbog slabe zapadne podrške logična, ali i da Zapad treba jasno da odluči šta želi u ukrajinskom ratu.

“Pitao sam (američke zvaničnike) da nam dopuste da napadnemo Ruse koji se okupljaju blizu granice i spremaju se da nas napadnu. Gledamo kako se skuplja vojska koja sutra može da nas napadne, a ne možemo da uradimo ništa”.

Ovim rečima je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, čije trupe gube tlo u borbi sa trenutno nadmoćnijim ruskim snagama, uputio apel Zapadu (čitaj: SAD-u) za veću podršku Kijevu u nastojanju da vrati ravnotežu na ukrajinskom ratištu. Uzalud.

SAD i dalje ne dopuštaju da se njihovo oružje koristi za napade na teritoriju Rusije, strahujući od ruskog odgovora. I dok se iz Rusije šalju artiljerijske kanonade na Ukrajinu, Kijev ne sme da odgovori dok ne dobije dopuštenje Vašingtona. A dopuštenja nema.

– SAD bi trebalo da odluče da li žele da Ukrajina pobedi ili ne. Ako žele, onda nam treba dati odgovarajući podršku. A ako ne, onda bi trebalo ponuditi alternativu – nastavio je Zelenski u izjavi za AFP, uz zanimljivu opasku: “U besmislenoj smo situaciji u kojoj se Zapad plaši da Rusija ne izgubi. Ali isto tako, ne želi da Ukrajina izgubi”.

“Ne mogu pobediti obe strane”

Tvrdnje Zelenskog dolazi u trenucima kada ruske snage postepeno napreduju na istoku Ukrajine i svakodnevno je i nemilosrdno zasipaju razornim projektilima, u preokretu situacije kakva je vladala prošle jeseni, kada je Kijev pomalo vraćao nasilno oduzete teritorije, uz mnogo veću podršku Zapada.

Novi razvoj događaja ne sluti nimalo dobro za Kijev. Obećanja o podršci u oružju i municiji se ređaju, ali bez adekvatne isporuke, dok pojedine vrste oružja koje bi mogle da pomognu Ukrajincima i dalje ostaju nedostupne, iz straha Zapada da će to predstavljati eskalaciju. Za to vreme Ukrajina posustaje.

Koliko su reči Zelenskog na mestu? Da li je Zapad, predvođen Amerikom, u jeku krvavog rata u Gazi i tenzija sa Kinom, potisnuo ukrajinsko pitanje u drugi plan, bez obzira na činjenicu da Rusija napreduje ili iza toga stoji nešto drugo – da SAD ne žele da bilo koja strana izgubi rat?

– Nažalost, uglavnom se slažem s kritikom predsednika Zelenskog o pomoći Zapada ukrajinskim ratnim naporima – komentarisao je za Al Džaziru američki stručnjak Kurt Basuener iz Centra za demokratizaciju politike (DPC).

– Postoje mnogi faktori koji utiču na problem – trajanje rata, količina materijala potrebna za borbu i zaokupljenost zapadne javnosti drugim pitanjima u trećoj godini od početka invazije punog obima. No, njegova poenta ide dublje: radi se o doslednom ograničenju upotrebe oružanih sistema koje smo isporučili, kao i onih koje nismo, zbog straha od eskalacije sukoba sa Rusijom – navodi Basuener.

Tako su, na primer, moćni nemački krstareći projektili “Taurus” i razni američki sistemi, pa i avioni, koji bi možda predstavljali prevagu u ratu, i dalje nedostupni Ukrajini, što ide u prilog Basuenerovoj tvrdnji da se SAD plaše nove eskalacije u trenutku kada ona nije potrebna Sjedinjenim Državama.

Tu je, zatim, i primer šestomesečnog odlaganja u odobrenju američkog Kongresa za najnoviji paket podrške zbog straha Republikanske stranke da će naljutiti Donalda Trampa i defakto, primer delovanja SAD i drugih zapadnih sila u presretanju iranskih projektila i bespilotnih letelica ispaljenih na Izrael. To, recimo, nije učinjeno sa ruskim projektilima i dronovima, iako ih je NATO, kako je rekao Zelenski, mogao oboriti i sa teritorije neke od svoje članice, a ne sa ukrajinskog tla.

“Zapad ne želi poniženje Putina”

Dr H. A. Helijer, viši saradnik na Međunarodnim bezbednosnim studijama na Institutu za odbrambene i bezbednosne studije iz Londona, podvlači još jednu tezu o kojoj se često pričalo – da Zapad ne želi poniženje Putina, što dovodi u vezu sa trenutno ne baš jasnom politikom Zapada predvođenog SAD prema ukrajinskom ratu.

Kako govori, Zapad bi najviše voleo da Ukrajina pobedi, ali i da Putin ne izgubi, što je, naravno nemoguće.

– Malo je teško okarakterisati ceo Zapad, ali svakako se ima šta reći o komentarima predsednika Zelenskog. S jedne strane, zaista postoji široka podrška Ukrajini da dobije svoj rat protiv ruske invazije i sigurno postoji sklonost i želja da se to desi. Ali, naravno, odgovarajuća istina je da ako Ukrajina pobedi – Rusija gubi. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu, nije se desilo obrnuto, tako da ovde ne možete imati “win-win” situaciju, gde obe strane “pobeđuju”. Ako Ukrajina pobedi, onda Rusija izlazi sa ukrajinske teritorije; ako Rusija izađe sa ukrajinske teritorije, onda gubi. Jednostavno je tako – kaže Helijer.

– Ipak, u isto vreme, postoji zabrinutost u mnogim zapadnim krugovima da Putin ne bi trebalo da bude ponižen, kao i zabrinutost oko toga šta će se dogoditi ako Rusija izgubi rat, delom zbog onoga što bi se moglo dogoditi unutar Rusije, a takođe i zbog onoga što bi moglo da se dogodi u smislu ruskih poteza drugde. Problem je što je to Putinov izbor, a on je postavio stvari tako da ne postoji “win-win” i insistirao je na tome – zaključuje stručnjak.

5 COMMENTS

  1. ШТА ГОД ЗАПАД ЖЕЛИ
    РУСИЈА ПОБЈЕЂУЈЕ 🇷🇺☦️🇷🇺
    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ ☦️

  2. E burazeru ( zelenski) jos si zelen!!! Da imas nesto u glavi pobegao bi i to jos danas…Sta uradi covece za pare? Teras tvoj narod da se bori protiv svoje brace…Za tebe se nece to dobro zavrslti.Zar jos nisi shvatio?

  3. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

    • NE ŽELE PODCIJENITI PUTINA😂😂😂 PA DO KAD SA TOM I TAKVOM PROPAGANDOM??? KO JE TO U MOGUĆNOSTI?😂 ŠTO PRIJE AMERI I BRITANCI PRIZNAJU DA SU PORAŽENI 😂 TO BOLJE😂 NEMA RUDNIH BOGATSTAVA ZA DŽABA GOSPODO!!! PUTIN NE DOZVOLJAVA😂😂😂

    • Jeste Srbija član evropske porodice, al onaj što ga se malo stide pa ga drže vezanog u podrumu kad dođu gosti, daju mu da jede ono što njima pretekne i nosi odeću koja njima više ne treba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here