Želimo jedinstvo crkava u Cirihu

0

 

Vladika pričestio vernike

Tokom prve zvanične posete Švajcarskoj, austrijsko-švajcarski vladika Andrej u prisustvu velikog broja vernika, služio je u nedelju svetu liturgiju u Belpu kod Berna, a lepotu ovog verskog čina upriličio je hor Heruvim, pod rukovodstvom dirigenta gospođe Olivere Sekulić-Barać. Nakon liturgije organizovan je zajednički ručak u crkvenoj sali. Vladika Andrej dao je intervju "Vestima".
x Nedavno ste ustoličeni za novog episkopa austrijsko-švajcarskog SPC, ovo je Vaša prva poseta Švajcarskoj.
– Najpre želim da se zahvalim "Vestima" na spremnosti da moju prvu posetu Švajcarskoj medijski prati za dobro i korist naše Srpske pravoslavne crkve i našeg čestitog naroda koji živi i radi u Švajcarskoj.
Svima je poznato da sam rođen u Nemačkoj i da mi je veoma dobro poznat život našeg srpskog naroda u rasejanju. Trudiću se da ispunim sva očekivanja.
x Kakvi su Vaši prvi utisci u susretu sa vernicima u našoj prvoj izgrađenoj crkvi u ovoj zemlji u Belpu kraj Berna?
– Priznajem da sam iznenađen lepotom i bogatstvom novoizgrađenog hrama Svetih otaca Kirila i Metodija u Bernu. Nisam očekivao ovako veliko zadužbinarsko delo našeg srpskog naroda u Bernu. Tokom službe sam imao osećaj kao da se nalazim usred manastira Studenica ili manastira Žiča u našoj slavnoj Šumadiji. Tome su svakako naročito doprineli veoma kvalitetni freskopis hrama, divni ikonostas od neprocenjive vrednosti i naročito profesionalno srpsko pravoslavno pojanje mladog hramovnog hora pod dirigentskom palicom znamenite profesorke muzike gospođe Olivere Sekulić-Barać.

Puna vernika: Crkva u Cirihu
 

x U hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu ćete održati predavanje vernicima.
– Posle svečanog večernjeg u oči praznika Velike gospojine, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu, iskoristiću priliku da izložim našem verujućem narodu tajnu preseljenja Majke Božje u večni život jer ta tajna obiluje mnogim upečatljivim simbolima iz istorije spasenja, ne samo Novog zaveta već i Starog zaveta. Sveti apostoli su u momentu upokojenja Majke Božje shvatili da su se sve pojedinačnosti oko čuvenog kovčega zaveta odnosile na samu Bogorodicu koja je rodila spasitelja sveta.
x Uz Vaše posredovanje, predviđen je sastanak predstavnika crkava Sveta trojica i Uspenija Presvete Bogorodice, šta očekujete od tog sastanka?
– Očekujem da ćemo u atmosferi hrišćanske ljubavi i međusobnog razumevanja razgovarati o našoj sveopštoj viziji budućeg delovanja crkvenih jedinica u Cirihu, kao jedna jedinstvena crkvena opština, na dobro i blagoslov poverenog nam naroda.

 

Bratski razgovori
Kad je i gde predviđen sastanak predstavnika obe crkve u Cirihu?
– Tokom ove moje prve kanonske posete Švajcarskoj predviđeni su bratski razgovori u oba hrama u Cirihu, u vremenu od 28. avgusta do 2. septembra 2014. godine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here