Zeman apelovao: Ukinite sankcije Rusiji

0

Sankcije Rusiji su kontraproduktivne i nepotrebne: Miloš Zeman

"Neophodno je ukinuti sankcije koje su nepotrebne i kontraproduktivne. Daju efekat suprotan očekivanju inicijatora. Među civilizovanim državama neophodno je razvijati dijalog", kazao je Zeman na tradicionalnoj konferenciji Dijalog civilizacija, među čijim je organizatorima jedan od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, oligarh Vladimir Jakunjin.

 

U obraćanju na ruskom jeziku, češki predsednik je sankcije označio kao prepreku, koja otežava dijalog civilizacija i upozorio da one koji sankcije podržavaju koriste samo kao oruđe političkog rata, a protiv dijaloga civilizacija.

 

"Umesto dijaloga civilizacija nastupa tišina. Ništa više", kazao je Zeman juče u govoru, čiji prevod danas objavljuju češki mediji.

 

Zeman je izneo tezu da su upravo sankcije podrška režimu protiv kojeg su uvodene, zato što izazivaju sindrom tvrđave pod opsadom gde su svi unutra prijatelji, a svi van neprijatelji.

 

"Među civilizovanim državama potrebno je da razvijamo dijalog, zasnovan na razmeni roba, kapitala i naravno, informacija bez ikakkve cenzure. Moramo da se borimo protiv međunarodnog terorizma, čiji centar su takozvane posrnule zemlje. Pre deset godina smo smatrali da je takva zemlja jedino Somalija. Danas su to i Libija, Sirija, Irak, Avganistan, Nigerija i centralna Afrika", rekao je češki predsednik.

 

Prema njegovim rečima, svet zatvara oči i samo ćutke protestuje protiv Islamske države, koja je objavila mapu Islamskog kalifata na kojoj mu pripada i polovina Evrope.

 

"Mislite da je to delo ludaka? Ako ste čitali Hitlerov "Majn kampf" i nju biste mogli da označite kao delo ludaka, ali njemu je umalo pošlo za rukom (…) Da li smo spremni da se pomirimo sa tom anticivilizacijom, isto kao 30-tih godina prošlog veka? Tada je to bio fašizam, a slažem se da se ponovo vraća, samo u drugačijoj formi", kazao je Zeman.

 

Češki predsednik je već godinama redovan gost konferencije Dijalog civilizacija, ali ove godine je prvi put učestovavao kao šef države, a ne politički penzioner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here