Žena teroriste iz Pariza otišla u Tursku i nestala

0

Fonet/AP
Hajat i Ahmed: On ubijen u oslobađanju supermarketa, ona nestala na putu ka Siriji
 

– Ušla je u Tursku 2. januara… mislimo da je bila u Urvi nedelju dana kasnije ali nemamo dokaze. Osumnjičena je sada verovatno u Siriji – rekao je izvor agenciji Frans pres.

Izvor je dodao da turske vlasti nisu uhapsile Hajat Bumedijen jer nisu imali informacije iz Pariza da je ona opasna osoba.

– Nije bilo razmene informacija i zato nismo mogli da zaustavimo njen ulazak u Tursku – rekao je taj izvor.

Hajat Bumedijen (26) je nevenčana suproga jednog od trojice džihadista koje je juče ubila francuska policija, Amedija Kulibalija. Francuska policija je za njom izdala poternicu da bi utvrdila njenu moguću ulogu u oružanom napadu koji je izvršio Kulibali u četvrtak ujutro, kada je ubijena jedna pripadnica policije i mogućoj pomoći kada je on uzeo taoce u petak u jevrejskoj radnji takođe u Parizu.

Agencija AP isto javlja, pozivajući se na turski obaveštajni izvor, da je žena sa tim imenom došla avionom u Istanbul 2. januara, više dana pre napada zbog kojih se traži. Ona je, prema tom izvoru, sletela na aerodrom Sabiha Gekčen, sporedni aerodrom u Istanbulu, ostala tu dve noći i zatim otputovala u Sanliurfu, na granici sa Sirijom i onda "nestala".

U poternici koju je izdala Francuska navodi se da Hajat Bumedijen može biti naoružana i opasna.

U obračunu s policijom u Parizu su juče, pored njenog partnera Amedija Kulibalija, ali u odvojenoj akciji ubijena i braća Said i Šerif Kuaši, napadači na nedeljnik Šarli Ebdo. Policija je utvrdila da postoji veza između Kulibalija i braće Kuaši, i da su održavali kontakte preko žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here