EPA/STR

Indijska policija bacila je danas suzavac kako bi rasterala hiljade nasilnih demonstranata koji su palili vozila u Nju Delhiju, nezadovoljni novim zakonom o državljanstvu.

Učesnici protesta u južnom Delhiju, među kojima ima najviše lokalnog stanovništva i studenata, zapalili su nekoliko autobusa, automobila i kvadova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

„Policija je uradila sve što je mogla kako bi rasterala gomilu koja pali autobuse“, rekao je policijski zvaničnik.

Policija je nešto kasnije ušla u jedan studentski kampus gde su pobegli učesnici protesta i ispalila suzavac i uhapsila neke studente.

​Navodi se i da je nekoliko učesnika protesta povređeno i da su oni prebačeni u lokalne bolnice i džamiju.

​Policija je saopštila da su upali u kampus, jer su ih iz njega gađali kamenjem.

Oni nisu naveli koliko je učesnika protesta povređeno, ali je saopšteno da je povređeno šest policajaca, dva vatrogasca i da su zapaljena četiri autobusa.

Zvaničnici su naložili da škole u ponedeljak ne rade u istočnom Delhiju.

​Takođe, blokirano je i nekoliko auto-puteva u Zapadnom Bengalu i Asamu kada su demonstranti zapalili gume, a nasilni protesti zabeleženi su i u istočnoj indijskoj provinciji Bihar.

U delovima Zapadnog Bengala takođe je onemogućena internet konekcija.

Građani već pet dana protestuju zbog novog zakona koji je usvojen 11. decembra, a najviše su nezadovoljni građani na istoku zemlje, gde ima najviše doseljenika iz Bangladeša, prenosi Rojters.

Vlada premijera Narendra Modija saopštila je da će novi zakon spasiti verske manjine poput hindusa i hrišćana od progona u susednom Bangladešu, Pakistanu i Avganistanu, tako što će im olakšati put do dobijanja indijskog državljanstva.

Međutim, kritičari navode da zakon koji nema iste odredbe za muslimane, slabi indijske sekularne temelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here