EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Posle odluke Ustavnog suda Kosova, parlament bi trebalo da bude raspušten i zakazani novi izbori, a Aljbin Kurti se priprema za povratak na premijersku funkciju, piše Tobias Zik, stručnjak za situaciju u regionu, u analizi objavljenoj u nemačkom listu “Zidojče cajtung”.

Navodi se da se Aljbin Kurti priprema za povratak na funkciju dok Ustavni sud krči put za nove izbore, jer su sudije proglasile nevažećim izbor Kurtijevog naslednika u vladi Avdulaha Hotija – konzervativnog ekonomiste koji je u junu uskom parlamentarnom većinom izabran za premijera.

List podseća da je glas jednog poslanika bio nevažeći, da nije ni trebalo da zauzme mesto u parlamentu i rezultat je da aktuelna vlada više nema potrebnu većinu glasova.

Članovi opozicione stranke Samoopredeljenje podneli su tužbu protiv zakonitosti izbora Hotija. Politikolog Florijan Biber, koji je na čelu Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, tumači ovu presudu kao dokaz da na Kosovu “očigledno postoji nezavisni ustavni sud, dostignuće koje uopšte nije uobičajeno u regionu”.

Zatvara se poglavlje široke američke intervencije

Sa pozivom na nove izbore, zatvara se poglavlje široke intervencije američke vlade na Balkanu. Smatra se da je odlazeći predsednik Donald Tramp napredovao u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi stekao bodove u predizbornoj kampanji kao uspešan strani političar, i imenovao je specijalnog izaslanika, bivšeg ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela. Proletos je vršio pritisak na novoizabranog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da u potpunosti ukloni stopostotnu taksu na srpsku robu, koja je uvedena 2018. godine.

Nemački list ističe da se Kurti, međutim, suprotstavio Grenelovom insistiranju. Posle samo sedam nedelja na vlasti, Kurti je svrgnut.

Od tada Kurti je očekivao da će se uskoro vratiti na funkciju.

“Izgubio sam podršku polovine poslanika”, rekao je u septembru, “ali podrška stanovništva se udvostručila”. “Nije slučajno što su snage starog režima stvorile saveznike protiv njega i njegove stranke Samoopredeljenje, oni tačno znaju kakvi bi rezultati bili da su novi izbori”, navodi ovaj nemački medij.

Sastanci sa dijasporom u Nemačkoj i Švajcarskoj…

U to vreme, Kurti je bio na sastancima sa predstavnicima kosovske dijaspore u nekoliko gradova Nemačke i Švajcarske. Istakao je svoje planove za repatrijaciju kvalifikovanih specijalista koji su emigrirali sa Kosova – kako bi mogli da pomognu.

Optimizam u pogledu ponovnog izbora Kurtija zasnovan je na nekim povoljnim okolnostima za njega. Prema anketama, popularnost njegove stranke u poslednje vreme nastavlja da raste, ako budu novi izbori sredinom februara – PS može da postigne većinu u parlamentu bez potrebe za koalicionim partnerom.

Režim veterana OVK je znatno oslabio

Pored toga, “stari režim“ veterana OVK na Kosovu sada je znatno oslabio. Kurtijev glavni rival, bivši predsednik Hašim Tači, sada mora da odgovara pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu zbog optužbi za ratne zločine iz 1990-ih. A upravo Tači je režirao Kurtijev pad zajedno sa američkim specijalnim izaslanikom Grenelom.

“Vetrovi” iz SAD u suprotnom smeru, kao što se dogodilo pod upravom Trampa se više ne očekuju u doglednoj budućnosti. Uoči ovogodišnjih američkih predsedničkih izbora, Kurti je pozvao sve glasače sa pravom glasa sa kosovskim korenima da glasaju za Bajdena.

Zato bi reizabrani Aljbin Kurti imao partnera sa američke strane, partnera koji, za razliku od Trampa, ne želi da izaziva dodatne nemire u regionu planovima za razmenu teritorija između Srbije i Kosova na osnovu etničkih kriterijuma, zaključuje “Zidojče cajtung”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here