M. Karović
Kosovo i Metohija

Važne funkcije u novoj vladi Kosova preuzela je kosovska dijaspora: šefica diplomatije dolazi iz Nemačke, a ministar  odbrane iz Norveške. Time se okončava politička dominacija OVK, ocenjuje štampa na nemačkom.

Na Kosovu se desila “dvostruka prekretnica”, ocenjuje “Zidojče cajtung”. “S jedne strane, privodi se kraju politička dominacija veterana OVK, boraca oslobodilačkog rata protiv Srbije devedesetih, a s druge, parlament je za šefa vlade imenovao Aljbina Kurtija, čoveka koji je objavio rat siromaštvu, korupciji i geopolitičkim igrama – i tako po drugi put pobedio na izborima”.

Nemački list podseća da je Kurtijev prvi mandat trajao samo 51 dan. “Potom je zbačen, uz snažnu akciju američke vlade, koju je u to vreme vodio Donald Tramp. Kurtijevo ponovno imenovanje predstavlja prekretnicu i okončava fazu nestalne i destruktivne američke politike na Balkanu”.

U komentaru lista iz Minhena ističe se da su Kurtijeve šanse da sprovede svoja ambiciozna izborna obećanja mnogo veće nego u prvom mandatu. “On neće biti ugodan partner za Evropljane, ali uživa ogromnu podršku mladih. U osnovi, on žudi za politički i ekonomski stabilnom evropskom budućnošću svoje zemlje”, navodi “Zidojče cajtung”.

“Flautistkinja, pravnica i šefica diplomatije”

List u posebnom članku pod nazivom “Flautistkinja, pravnica i šefica diplomatije” predstavlja novu ministarku spoljnih poslova Kosova Doniku Gervala-Švarc, uz ocenu da će “školovani ljudi iz dijaspore imati važnu ulogu” u novoj vladi. “Tako će i norveški oficir kosovskih korena preuzeti resor odbrane”, piše list i navodi:

“Više od pola miliona Kosovara živi u zapadnim zemljama. Mnogi od njih imaju zapadna shvatanja i odbacuju korumpirane stranke u svojoj staroj domovini. Oni ne zavise od dosadašnjeg establišmenta i njegovih veza, i podržavaju reformski orijentisanu stranku ‘Samoopredeljenje’ Aljbina Kurtija, koja se protiv toga bori”.

Jedna od najistaknutijih predstavnica dijaspore svakako je 49-godišnja Donika Gervala-Švarc. “Teško da postoji Albanac koji ne zna istorijat njene porodice”, piše “Zidojče cajtung”. Njen otac, Jusuf Gervala, bio je poznati novinar i pisac, koji je napustio Jugoslaviju krajem 1970-ih da bi izbegao hapšenje, a uskoro mu se u blizini Štutgarta pridružila i porodica. A onda je u januaru 1982. godine ubijen, zajedno sa bratom i jednim prijateljem. Ubistvo je izvela jugoslovenska tajna služba. “Sve je izgledalo kao egzekucija”, pisao je tada nemački politički magazin “Špigel”.

Nakon toga je porodica Gervala odlučila da se preseli u Albaniju. “Lokalna komunistička vlada pod diktatorom Enverom Hodžom iskoristila je njihov boravak u propagandne svrhe kako bi pokazala naciji da se zalaže za potlačene sunarodnike na Kosovu. Zapravo, mala zajednica kosovskih Albanaca u staljinističkoj i krajnje siromašnoj Albaniji bila je stalno nadgledana i pod ideološkom obradom”, piše nemački list.

Donika Gervala učila je da svira flautu u Tirani, “ali nikada nije želela da bude maskota režima. Ranih 1990-ih, Gervala je učestvovala u štrajku glađu i studentskim protestima koji su doveli do svrgavanja komunističkog teror-režima. Zatim je emigrirala u Nemačku. Studirala je pravo u Hamburgu i u nemačkoj javnosti vodila kampanju za intervenciju Zapada na Kosovu”.

Donika Gervala se sada, posle 40 godina, vraća na Kosovo kao nova ministarka spoljnih poslova. Napustila je Bon gde živi sa suprugom, bivšim poslanikom Bundestaga Štefanom Švarcom i sada je novo lice kosovske diplomatije, zaključuje “Zidojče cajtung”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here