Žigosanje nastavljeno i posle rata

0

Udruženje Roma Romane Aglonipe i Fondacija "Roza Luksemburg" u Hanoveru su povodom Dana pobede nad fašizmom filmovima i diskusijom podsetili na masovna stradanja u vreme nacizma. Glavni gost i predavač bila je Rena Radle, umetnica i aktivistkinja Foruma za primenjenu istoriju iz Beograda. Uvodnu reč dao je Đevdet Beriša, predsednik udruženja Romane Aglonipe, a govorio je i Rajnhold Vajsman-Kizek iz Udruženja žrtava fašizma, koji je u vreme agresije na Srbiju bio redovan učesnik na protestnim skupovima koji su u ovom gradu u to vreme održani.
S tri kraća dokumentarna filma organizatori su prikazali kontinuirano žigosanje i društveno ograničavanje Roma u Srbiji i Evropi.
U filmovima je prikazano je stradanje i obeležavanje Roma pre i za vreme Drugog svetskog rata, ali i njihove nevolje posle bombardovanja Jugoslavije i proterivanja s Kosova. Romi su uvek u grupi sa stradalnicima. U logoru na Sajmištu su zajedno s Jevrejima, srpskim antifašistima i komunistima, a posle progona s Kosova doživeli su da im u Beogradu ruše njihova na brzinu podignuta naselja od baraka.

 

Prolećni sabor
Udruženje Romane Aglonipe u nedelju, 18. maja, organizuje Prolećni sabor, a održaće se
u Tagungshausu St. Clemens Leibnizufer 173
u Hanoveru. U 12 sati biće otvorena izložba slika s Kosova i iz Crne Gore. Od 14 sati je pozdravni govor i kratko upoznavanje prisutnih o projektu Anticiganizam. U nastavku će biti prikazan dokumentarni film o životu starih Roma u Donjoj Saksoniji. Informativna tema je pravo boravka boravka, a obezbeđeni su i romski specijaliteti i balkanska muzika uživo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here