Tanjug
Emanuel Žiofre

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas u Nišu, na ceremoniji obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska, da Srbija danas diverzifikuje svoje energetske izvore i postaje otpornija, što je pokazatelj njene strateške orijentacije i posvećenosti evropskim integracijama.

Žiofre je naveo da je EU omogućila gotovo 50 miliona evra bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka 25 miliona evra povoljnih kredita, uz dodatnih 20 miliona evra za izgradnju interkonektora na bugarskoj teritoriji.

– To je deo podrške od jedne milijarde u proteklom periodu, zato što je Srbija kandidat da postane članica Evropske unije. Zaista se unapred radujemo ubrzanju reformi kako bismo učinili gasni sektor još konkurentnijim. Plan rasta će omogućiti dodatne mogućnosti za reforme i za dodatna sredstva. Danas Srbija diverzifikuje svoje energetske izvore, Srbija postaje otpornija i to je pokazatelj njene strateške orijentacije i posvećenosti evropskim integracijama – istakao je Žiofre.

Kako je rekao, EU se suočila sa energetskom krizom, ali je i pored toga priskočila Srbiji u pomoć sa 165 miliona evra pomoći, kako bi se pomoglo najranjivijima i kako bi se smanjili računi za energetiku.

– Omogućavamo da se eliminišu zagađivači poput uglja, da se ide ka prirodnom gasu, tj. dekarbonizaciji naše ekonomije u skladu s Evropskom Unijom. EU snažno je podržala ovaj projekat kako bi se diverzifikovali izvori snabdevanja energijom za Srbiju. I zaista, time se okončava puna zavisnost od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači – izjavio je Žiofre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here