commons.wikimedia
Ante Pavelić i Alojzije Stepinac 1941. godine

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je u odgovoru na pismo koje mu je 20. marta uputio direktor Instituta “Diana Budisavljević”, Gojko Rončević Mraović, da je organizovanje konferencije posvećene Alojziju Stepincu u prostorijama Evropskog parlamenta organizovao pojedinac, poslanik EP, a bez odobrenja EP, prenosi Politika.

“To nije događaj u organizaciji niti uz odobrenje Evropskog parlamenta kao ni njegovog rukovodstva, već je aktivnost jednog poslanika”, naveo je u odgovoru Žiofre.

Prema njegovima rečima, dobri susedski odnosi i regionalna saradnja formiraju suštinski deo procesa stabilizacije i pridruživanja kao i procesa evrointegracija.

Oni, istakao je, doprinose stabilnosti, pomirenju i klimi pogodnoj za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i nasleđa prošlosti.

“EU ima jasan i principijelan stav o neophodnosti pomirenja i pristupanja ratnim događajima. Politički lideri u regionu treba da predvode napore u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti”, naveo je Žiofre.

Očekuje se da svi relevantni politički akteri i institucije odaju počast žrtvama iskrenim promovisanjem pomirenja, poručio je šef delegacije EU u Srbiji u odgovoru direktoru Instituta “Diana Budisavljević”.

Protestna pisma Evropskom parlamentu zbog održavanja konferencije “Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, istrajnosti i nade”, koju je 21. marta organizovala poslanica EP iz Hrvatske Željana Zovko, uputili su osnivač Instituta “Diana Budisavljević” Gojko Rončević Mraović, dete logoraš logora Jastrebarsko, kao i instituti, nevladine organizacije i istoričari iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH.

Rončević Mraović je, u ime Instituta “Diana Budisavljević” za istraživanje dečjih logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, naglasio da oseća dužnost i obavezu da im se obrati, kao preživelo dete logora Jastrebarsko, ali i u ime 74.000 dece brutalno ubijene u NDH.

Podsetio je da je bio svedok raznih mučenja i zverstava ustaša koji su blagosiljani od strane Stepinca išli u zverske pohode vršeći razne zločine protiv čovečnosti.

2 COMMENTS

  1. To je velika laž
    Kako može jedan poslanik to da organizuje , samo uz prećutno odobravanje
    Dvosmisao je ovdje vrlo sramna
    To govori o stavu EU
    Kad je u pitanju Srbija

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here