Tanjug
Emanuel Žiofre

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre istakao je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije zabrinjavajuća i osuđujući nasilje ukazao da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine.

– U ponedeljak smo nažalost videli ozbiljno nasilje koje moramo osuditi. Videli smo da je dosta ljudi povređeno među demonstrantima, ali takođe i među pripadnicima KFOR-a koji su bili tamo da bi sprečili nasilje – rekao je Žiofre novinarima odgovarajući na pitanje o stavu EU povodom nasilnog upada kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova i Metohije i postavljanja gradonačelnika koji su izabrani na izborima koje je bojkotovala srpska većina.

Dodao je da trenutna situacija na severu KiM veoma zabrinjava EU.

– Visoki predstavnik prati stanje veoma pažljivo zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. U kontaktu su sa svim stranama kako bi se deeskaliralo nasilje. To je nešto što moramo da uradimo. Visoki predstavnik je jasno rekao da kosovska policija mora da zaustavi operaciju koja je fokusirana na zgrade opština i da demonstranti moraju da se povuku jer je to korak napred – naveo je Žiofre.

Naglasio je da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine, jer kako je ocenio, jedino političko rešenje može vratiti situaciju u normalnost i u korist lokalnog stanovništva.

– Mislim da je važno da se pokrenemo u tom pravcu jer moramo zemlje zapadnog Balkana pridružiti EU. Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen je danas u Bratislavi prezentovala nove inicijative i ideje kako bi se zemlje zapadnog Balkana približile EU i integrisale u tržište EU i ojačali fondovi namenjeni zapadnom Balkanu – rekao je Žiofre.

Dodao je da u Briselu postoji jasna i realna volja da se nastavi sa napretkom, ali da trenutna situacija na severu KiM i činjenica da dijalog Beograda i Prištine ne napreduje ne pomaže nikome.

– Moramo naći mirna rešenja, vratiti se dijalogu, kako bi nastavili sa procesom proširenja EU – naveo je Žiofre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here