Kosovo online
Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre izjavio je da se očekuje napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova početkom ove godine.

– Razgovori se nastavljaju i svi očekujemo da ćemo moći da postignemo napredak u sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji početkom 2024. godine, pod uslovom da dve strane pokažu neophodnu političku volju, hrabrost i liderstvo da to urade – rekao je on.

“Srbija ovu priliku ne sme da propusti”

Žiofre je istakao i da se proširenje EU pokazalo kao „ključni odgovor na ruski agresorski rat“.

– Ovo daje novu priliku za Zapadni Balkan koju Srbija ne sme da propusti – rekao je on.

Podsetio je da je od 2010. do 2022. godine 59 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji dolazilo od kompanija sa sedištem u EU, te da su one iznosile 20,3 milijarde evra.

– Drugo, Srbija je u poslednjih deset godina od EU dobila više od četiri milijarde evra bespovratne finansijske pomoći. Rezultati mogu da se vide po čitavoj Srbiji – naveo je.

“Još mnogo toga mora da se uradi”

Istakao je i da je kroz reformski proces u Srbiji bilo važnih reformi, ali da je ostalo još mnogo toga da se uradi.

– Potrebno je uložiti više napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, treba poboljšati saradnju između vlade i civilnog društva i bolje garantovati slobodu izražavanja i slobodu medija – rekao je Žiofre.

8 COMMENTS

  1. Agresorski otimate dijo teritorije suverene drzave srbije ucjenjujete narod srbije spominjete neke cetiri milijarde eura zaboravijo si gospodine Ziofre da su agresori borbandovanjem srbije napravili materijalnu stetu vise od trista milijardi eura pobili masu neduznog naroda dok ste ukrajini stiteci suverinitet Ukrajine za dvije godine isplatili preko dvesta milijardi eura koji cinizam takva evropska unija nije potrebna srpskom narodu

  2. Pa uporedimo to sa prirodnim bogatstvima na KiM, koja js zapad prixvonio preko Šiptara,pa da vidimo!

  3. Konkretno samo nemačka duguje za ratnu odstetu u 2 svetskom ratu 100 milijardi grubo računano.
    Za devedesete i dvehiljdite eu treba bar još 100 milijardi za ratnu štetu.
    O tome toliko.daj bože da se zakače sa rusima da i mi rešimo sa svima svoje račune

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here