“Živela Srbija”, orilo se u Torontu

0

 

Ovogodišnji koncert Akademije bio je šlag na tortu, ili kec na desetku, ali je možda najbolje ilustrovati sve ovo kao krunu desetogodišnjeg delovanja, jer Miroslav Bata Marčetić, čije ime nosi ova folklorna družina, jeste istinski kralj ovdašnje folklorne scene, umetnik koji je srpsku narodnu igru i pesmu podigao na pobednički pijedestal na tlu Severne Amerike. U ovdašnjim multikulturalnim festivalima Akademija srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić bez premca je već godinama.

 

Ugledni gosti

Pored ljubitelja folklorne igre jubilarnom koncertu Akademije prisustvovali su i konzul Ruske federacije u Torontu Vladimir Pavlov, gradonačelnik Hamiltona Bob Bratina i konzul Srbije u Generalnom konzulatu u Torontu Spasoje Milićević.
Iz kanadskog sveta umetnosti koncertu je prisustvovala Lian Balaban, glumica u Holivudu i Brajan Torner, poznati igrač, koreograf i sudija na svetskim takmičenjima okretnih igara.

Na ovogodišnjem, jubilarnom koncertu izvedeno je pregršt prelepih igara i pesama iz svih srpskih krajeva, a gledaoci nisu štedeli dlanove da nagrade trud igrača, od onih iz najmlađih kategorija starosti, pa do veterana. Tresla se sala od urnebesne igre i pesme, razdragana srpska mladost, odevena u raznovrsne folklorne nošnje, ovde u Torontu, daleko od otadžbine, kao da je upravo spretnim pokretima opančićima želela da pokaže da se zavičaj nikada ne zaboravlja.

Izvedene su igre Oj Sojane, mlad Stopane ( solisti Nađa Crnomarković, Marijana Marčetić i Aleksandar Tišma) Prolećno kolo, Danas jeste subota, Igra kolo u dvadeset i dva( instruktor Željka Jaković) , Hajd’ u kolo ( solisti Dejan Despot i Stevan Mikulčić), Sitan kamen do kamena( solisti Nađa Crnomarković i Aleksandar Sekulić), Sedi Donka na visok čardak, Šano dušo, Šano mori, Ciganska igra (solisti Marijana Marčetić i Ljubomir Luka Popović), Igre iz Jasenice (solista Ivana Dobrilović)…
 

Najboljima priznanja

Na kraju koncerta diplome za desetogodišnji uspešan rad Akademije dobili su: Slobodan Marin, dizajner, Milorad Jaković i Drago Babić, članovi, Nenad Jelić, administrator, Milan Mića Petrović, muzički aranžer, Neven Mikač, Željka Janković, Ana Pešić, Marijana Marčetić, Ljubomir Luka Popović, instruktori, Nina Knežević i Milan Puvač, pomoćnici instruktora, Sonja Crnomarković, vokal učitelj, Rodika Marčetić, administrator i marketing menadžer, Dušan Suvajac, šef orkestra Akademije i Miroslav Bata Marčetić, umetnički direktor Akademije.

Koreografi za ove igre su Milorad Lonić, Miroslav Bata Marčetić, Slavica Mihajlović, Dejan Trifunović, Desanka Đorđević, Marijana Marčetić, Dobrivoje Putnik i Dragomir Vuković. Koreograf za narodne igre iz Ontarija, koje su izveli akademci, bio je Deil Hajd.

Muzičke aranžmane za ove numere potpisali su Milan Mića Petrović, Milan Ilić, Sorin Boljanac, Žanijel Šublja i Dušan Suvajac.

Igrače na sceni pratio je reprezentativni orkestar, koji čine vrhunski muzičari: klarinet – Goran Gojević – Goja, Pavle Suvajac i Željka Jaković, violina – Nikola Manojlović, Biljana Ilić i Marko Dujmović, harmonika – Dušan Suvajac, Milan Živković i Milan Ilić, gitara – Leon Balaban, tambura – Miloš Mandić i Dragan Šain, bas – Jovan Suvajac i bubnjevi – Miodrag Arsić.

Program su vodili Nađa Crnomarković i Ljubomir Luka Popović.
Za ljubitelje folklore bilo je ovo predivno veče, a za sve druge koji se bave srpskim folklorom u Ontariju prilika da nauče nešto novo i da tragaju za putevima kako u smislu kvaliteta prići blizu Akademiji, jer Miroslav Bata Marčetić je letvicu uspešnosti postavio veoma visoko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here