Pixabay.com

Trgovinski odnosi Australije i Kine polako se vraćaju u normalu. Kineska vlada je uoči proteklih praznika ukinula visoke carine na uvoz vina iz Australije, što je najnoviji znak stabilizacije situacije, koja je značajno narušena 2020. godine, posle zahteva tadašnje liberalne vlade da zatraži međunarodnu istragu o odogovrnosti Kine za izbijanje pandemije kovida.

U saopštenju objavljenom posle ukidanja carina na vino, aktuelna australijska vlada je istakla da „pozdravlja takav ishod, koji dolazi u kritičnom trenutku za australijsku vinsku industriju“.

„Ponovni ulazak australijskog flaširanog vina na kinesko tržište koristiće i australijskim proizvođačima i kineskim potrošačima. Ovaj ishod potvrđuje miran i dosledan pristup koji je zauzela laburistička vlada i prati uspeh sličnog pristupa koji je preduzet za ukidanje dažbina na uvoz australijskog ječma u Kinu“, navodi se u objavi.

Australijski izvoz vina u Kinu, vredan 1,1 milijardu dolara u 2019. godini, obustavljen je uvođenjem visokih tarifa koje su vinarima praktično učinile neodrživim da izvoze svoje proizvode na kinesko tržište.

„Odajemo priznanje i zahvaljujemo se australijskim uzgajivačima grožđa i proizvođačima vina na njihovoj hrabrosti i podršci tokom ovog izazovnog perioda“, dodaje se u saopštenju vlade.

Takođe, ističe se da „uklanjanje dažbina znači da će Australija prekinuti svoj pravni postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom“.

„Pristup australijske vlade je da sarađuje sa Kinom tamo gde može, da se ne slažemo tamo gde moramo i da se angažujemo u našem nacionalnom interesu. Rezultati koje smo postigli sa izvozom ječma i vina odražavaju taj pristup“, navedeno je u saopštenju.

Savezna vlada kaže i da će „nastaviti da vrši pritisak“ da se uklone i preostale trgovinske prepreke na australijski izvoz, što je „u interesu i Australije i Kine“.

Sledeći su meso i jastozi

Odluka o ukidanju visokih carina na vino usledila je nakon što je Kina takođe ukinula velike naknade na uvoz australijskog ječma krajem prošle godine. Kasnije je obnovljen i izvoza uglja i pamuka u najmnogoljudniju zemlju na svetu. Savezna vlada sada nastavlja da radi na ukidanju preostalih trgovinskih barijera, a prioritet je izvoz jastoga i goveđeg mesa iz nekih od velikih klanica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here