Vesti
Milan Vlašić

Ako smo depresivni, mi živimo u prošlosti, a ako smo nervozni onda živimo u budućnosti.

Jedino ako živimo u sadašnjem trenutku možemo biti spokojni. Ovo je biblijsko otkriće, ali i osnov moderne psihologije. Iz nekog razloga, iako znamo – mi to ne primenjujemo u praksi.

Kada vidite nekoga zamišljenog, šta mislite da li je ta osoba prisutna u sadašnjem trenutku? Nije! Takva osoba je nesrećna jer živi u prošlosti ili u budućnosti potpuno zanemarujući sadašnji trenutak, a to je jedini pravi trenutak u kome možemo i treba da živimo i uživamo.

Možemo reći da sadašnji trenutak nije dobar, da smo okruženi opasnostima raznih vrsta, stvar je naših spoznaja i percepcija, ali mi to samo mislimo da je nešto loše ili dobro. U stvari ne znamo. Na kraju krajeva, ”svako zlo za neko dobro“.

Ugasite televizor

Svaka nova situacija je u stvari neutralna, ni loša, ni dobra. Ono kako je doživljavamo je čini dobrom ili lošom. Ključ je dakle u nama, u našoj percepciji. Reći ćete da ovde grešim, da je ovo sada izrazito loša i teška situacija.

Možda grešim, ali i dalje verujem da je neutralna jer ne znamo da li je dobra za nešto ili loša. Tek kroz neko vreme ćemo shvatiti da li je naša reakcija bila dobra ili nije. Do nas je, do naše reakcije jer situacija je takva kakva jeste nju ne možemo da promenimo, ali možemo i treba da menjamo naš odnos prema istoj.

Znamo kakve i koje su restrikcije, koje su kazne za nepoštovanje istih i sve šta treba da uradimo jeste da isključimo emociju, odnosno emocionalnu reakciju na sve što vidimo na TV, čujemo na radiju, pročitamo na internet ili društvenim mrežama.

Opet kažem: ugasite televiziju, možda problem i jeste tamo sve vreme. Poredite ove restrikcije sa ograničenjem brzine u školskoj zoni. Školskoj zoni? To što je škola u blizini ne znači da su deca na cesti ili blizu ceste, ali znači da ne smemo preći 40 km na čas. Gunđamo mi, ali poštujemo.

U čemu je razlika? Možemo i ovde da gunđamo, ali moramo da poštujemo.

Mudre reči

Lično sam zastupnik slobodnih i nezavisnih medija, ali je očigledno da je sve manje takvih jer, na kraju krajeva onaj koji finansira ili su-finansira bilo koga ili bilo šta, ne znači nužno da to isto poseduje, ali definitivno znači da ga/ih kontroliše.

To su činjenice počev od nas samih koji za nekoga radimo ili sa nekim sarađujemo. Ako pak radimo sami za sebe onda nas klijenti kontrolišu jer nas oni plaćaju za naše usluge. To su činjenice i tome se ne treba suprotstavljati ni isto zanemarivati.

Problem su i društvene mreže i internet jer tu imamo svega i svačega. Mene to podseća na hipotetičku situaciju da svako od nas dobije dinamit i da radi sa njim šta hoće. S toliko dinamita, svakako možemo očekivati i pokoju eksploziju, stradale i slično.

Ne treba ograničavati pristup internetu niti društvenim mrežama, ali treba imati u vidu da tu ima više dezinformacija od informacija i da je sve teže razlikovati koje su informacije, a koje dezinformacije.
Možda je znak raspoznavanja ona narodna ”nije važno šta kaže, već ko kaže“. Naš jedini nobelovac, Ivo Andrić je davno pre društvenih mreža i interneta lepo sročio sadašnji trenutak kada je rekao: “Nije najveća budala onaj koji ne zna čitati, nego onaj koji misli da je sve što pročita istina.”

Život je lep

U ovoj situaciji treba da ne razmišljamo previše o prošlosti, da nismo depresivni, treba da se ne bojimo budućnosti, da nismo anksiozni, treba da se fokusiramo na sadašnji trenutak i da uživamo. Razloge zbog čega treba da smo srećni bez obzira na situaciju naći ćete u citatu velikog Duška Radovića, ovaj puta pomalo oštrom, ali nadasve istinitom i kao da je pisao svima nama koji se nalazimo u ovoj situaciji:

“Život je lep! Mnogo lepši nego što ste zaslužili! Uživajte u životu, kada ste već imali sreće da se rodite! Tako ste slučajno i lako došli do života, a toliko ste mu pronašli mana! Ko ume da se raduje – ima čemu da se raduje! Ko ume da pati – često pati i bez razloga! Ako vas novac opseda, ako patite zbog toga što niste bogati, izračunajte i sami: koliko miliona dolara vredi samo jedno vaše oko! Sram vas bilo! Strašno ste glupi i nezahvalni! Nemojte mi samo pričati o tome – šta ste sve zaslužili, a niste dobili. Jer ću vam ja lako pronaći – šta ste sve dobili, a niste zaslužili”.

1 COMMENT

  1. И ЛУТАЊЕ ЈЕ ЗА ЖИВЕ?

    Многи од нас лутају од милога до недрагога. Лутају када су гладни, лутају и када су сити свега што им нуде таблоиди и мали екран. Најгоре је када лутају према препоруци политичара од једног достигнућа до другог престижа из празних прича. Када чују у дневнику вође добију сазнање да су најбољи у Европи, када изађу ван куће осете да нису маклу задњих неколико година, а највише се разочарају када оду у продавницу виде од оне моло сиће не могу ништа да купе. Размишљају да слушају само обраћања политичара, али када се сете да су били у продавницу и да се вратили празних руку и стомака, до јуче, најмилијег остављају по страни као псето луталице.

    ♣ Све државе у принципу имају и своју мафију, а наша мафија има државу.
    ♣ Вође опозиције кажу да њихове странке мање краду од странака на власти и тиме су показале на дело свој патриотизам.
    ♣ Новине личе на псе луталице. Уједају и једни и други. Ујед новина је без бола.
    ♣ Пензионери почели да купују танге гаће. Да, пензија и танге гаће покривају само најнужније.
    ♣ Када слушате и гледате медије, живите боље од европљана. Чини вам се.
    ♣ Када владар падне с власти мисли да је цео свет пао. Када се ја оклизнем сигуран сам да сам само ја пао.
    ♣ Измислио је: он се тужи, он си суди. Шта уради конопље?
    ♣ Тужба Вучевића све ће рећи оно што је већ речено. То није плагијат.
    ♣ Ова власт дуго држи реч. Стално повећава пензије, а никако да их повећа.
    ♣ Ови сада можда нису прави, али предходни се окривљују за све лоше сада.
    ♣ Број незапослених је најмањи у историји. Остали су променили земљу пребивалишта.
    ♣ Најстрпљивија појава на планети свакако је смрт. Она стрпљиво сачека свакога.
    ♣ Истрајавамо у бунилу. Ту реалност нам приушти напредна власт.
    ♣ Иако политичари нису орачи, зналачки се укопају дубоко у фотељи.
    ♣ Одлив мозгова увећава сразмерно глупости у земљи.
    ♣ Доделиће пензије и онима који нису је зарадили. Има се, може се.
    ♣ Довели нас да живимо у бунилу. То је наша реална будућност.
    ♣ Председник нам обећава, да нас очекује златно доба. Није рекао да ли његових или свих.
    ♣ Власти стално истину даве, ал’ она кад тад исплива.
    ♣ Тендере, које припремају наши, имају сличност са шприцером. Увек је пола-пола!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here