Život duguje kravljem srcu

0

Mali Ruben Veber-Džekson iz velike Britanije rođen je sa dva otvora u srcu. Disanje mu je bilo otežano i roditelji su se plašili najgoreg. Lekarima je, međutim, pošlo za rukom da tokom dve operacije nedostatke na dečakovom srcu otklone životinjskim tkivom, uzetim sa kravljeg srca. Dečak je danas zdrav, diše normalno, a nedavno je proslavio i svoj prvi rođendan.
– Kad se rodio, bili smo presrećni i verovali smo da je sve u redu. Stalno sam govorila da je dobra beba, jer mnogo spava i veoma je miran. Očni kapci su mu, doduše, bili otečeni, a na jednoj fotografiji koju smo snimili vidi se i da su mu usne malo modre – priča Rubenova majka Petra (29).
Kad je beba imala dve nedelje primetili su, međutim, da joj je disanje otežano. Uznemireni roditelji su Rubena odveli kod lekara, ovaj ga je uputio u bolnicu, a tamo je utvrđeno da na srcu ima dve rupice i da mu je aorta sužena. To je značilo da mu je ugrožena cirkulacija – otuda neobično disanje i modre usne. Jedino rešenje bila je hitna operacija na otvorenom srcu. Za prvom je ubrzo usledila i druga, u kojoj su lekari upotrebili "zakrpe" od tkiva goveđeg srca, u proceduri poznatoj kao bovina perikardijalna angioplastika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here