Pomoć za 120 ugroženih porodica

0

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i direktor kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mihel Sent-Lot posetili su Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, gde su razgovarali sa porodicama primaocima usluge Porodični saradnik, projekta koji se primenjuje u 120 porodica na području Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada. U Beogradu je obuhvaćena grupa od 34 porodice , a Đoković je ovom prilikom istakao da je podrška i pomoć ugroženima u teškim ekonomskim uslovima izuzetno važna, i da je ponosan na prve rezultate usluge Porodični saradnik.
 

Za bolji život 750.000 dolara
Pilot usluga se trenutno sprovodi i u okviru četiri doma za nezbrinutu decu, i to u: Zvečanskoj u Beogradu, "Duško Radović" u Nišu, Centru za razvoj "Kneginja Ljubica" u Kragujevcu i SOS Dečjem selu u Novom Sadu, a o koordinaciji se brine Republički zavod za socijalnu zaštitu. Planirano je da tokom tri godine trajanja projekta bude obuhvaćeno 400 porodica i više od 1.000 dece. Fondacija "Novak Đoković" projekat finansira sa 750.000 američkih dolara.

– U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova deca napuste dom i budu izmeštena u neku instituciju. Iz svog primera znam koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer je meni podrška moje porodice bila ključna za lični razvoj i postizanje ciljeva. UNICEF i Ministarstvo za socijalnu politiku učinili su veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat i mi smo vrlo ponosni što smo partneri. Ukoliko 400 porodica i 1.000 dece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jača, prebrode krize i ostanu na okupu, biće to velika stvar za celo društvo.
Obe porodice sa kojim su razgovorali Đoković i Sent-Lo imale su materijalne, zdravstvene, i poteškoće u ukupnom funkcionisanju, zbog čega su deca povremeno bila izmeštana u institucije. Projekat se u potpunosti primenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima – ukupno ih je 16 (po četiri u svakom gradu), odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica.

 

Nole trenirao u Beogradu
Novak Đoković u Beogradu se oporavlja od povrede ruke, zbog koje je preskočio masters u Madridu, pa je vreme u glavnom gradu iskoristio i da trenira na terenima TK Partizan. Nole je sparingovao sa Filipom Krajinovićem u opuštenoj atmosferi, pa je naš mlađi reprezentativac posle jednog poena "morao za kaznu" da hoda na rukama. Sve to je bilo u duhu sjajne atmosfere, pod nadzorom selektora Bogdana Obradovića, Miljana Amanovića i Gerharda Griča.
Trening je trajao oko sat vremena, a Đoković nije pokazivao da ima probleme sa zglobom. Skinuo je bandaž sa ruke i bez problema izdržao trening normalnog intenziteta pred masters u Rimu 12. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here