Ravno Selo Film Festival
Ravno selo, Međunarodni festival prvog ili drugog filma

Pod tradicionalnim sloganom “Selom kruže filmske priče” u Ravnom Selu završen je šesti Međunarodni debitantski festival prvog ili drugog filma “Ravno Selo”. Prikazano je 40 filmova u četiri programske celine, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra pripao je Nini Ognjenović za film “Ovuda će proći put”. Nagrađeni su i “Trag divljači”, Nenada Pavlovića, “Indigo kristal”, Luke Mihailovića. Zlatni klip za najbolji dokumentarni film dodeljen je za film ” Hoćeš li me pogledati” kineskog reditelja Šulija Huanga. U istoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film “Moj crveni dilm”, Nenada Pržulja.

Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film dodeljena je Sari Radusinović za film “Kad zaboraviš juli”. U istoj kategoriji Specijalno priznanje za najbolji studentski film pripalo je Vidi Jović za film “Dunavski park”.

U okviru studentskog programa Akademija umetnosti iz Novog Sada bila je domaćin svojim kolegama sa Akademije u Banjaluci, pa je publika imala priliku da vidi i najnovije selekcije omladinskih filmova ove dve akademije, a prikazano je i 10 srednjoškolskih filmova.

Pojedini segmenti festivala su ove godine na ponos osnivača Lazara Ristovskog i brojnih Ravnoselaca održani u novom Domu kulture.

– Prva etapa našeg cilja je ostvarena. Kao što vidite, novi Dom kulture je iza nas. Nije bilo lako svih ovih godina, ali smo uspeli. Dom je napravljen, a uskoro stižu nameštaj i tehnika. Nadam se da ćemo već od septembra startovati sa redovnim programima, počev od bioskopskih filmova, pozorišnih predstava i muzičkih događaja. Ono što mi je posebna želja, a zbog čega je Dom prvenstveno pravljen, jeste da mladi iz Ravnog Sela i okolnih mesta aktivno učestvuju u svim programima koje će Dom za njih organizovati. Naš cilj je da ovde poniknu neki novi veliki umetnici. Ja sam siguran da u Ravnom Selu ima takvih talenata, a mi smo im sada omogućili mesto gde će te svoje talente ispoljiti i razvijati – izjavio je Ristovski i ovom prilikom posebno zahvalio svom timu koji je sve ove godine bio uz njega.

Koncert filmske muzike

Festival će ostati upamćen i po odličnom koncertu filmske muzike održanom prvog dana festivala. Popularne melodije filmskih hitova uz pratnju Zrenjaninskih Filharmoničara, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveli su glumci i pevači Sanja Kerkez, Milica Burazer, Vanja Milačić, Miona Marković, Nikola Šurbanović i Luka Maraš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here