Privatna arhiva
Mira Podraščanin (u srednini) sa članovima Dukata na festivalu Divali

Novembar je mesec koji će folklorni ansambl Dukat iz Perta zapamtiti po mnogobrojnim nastupima. Ipak, protekli vikend je za srpsko folklorno društvo u Pertu bio najznačajniji.

– U subotu smo po prvi put organizovali Internacionalni festival, s namerom da postane tradicionalan. Odazvali su se naši prijatelji iz ruske, indijske, kineske, španske, makedonske i bugarske zajednice, i upriličili nezaboravan događaj u Srpskom centru u Madingtonu – kaže za “Vesti” Mira Podraščanin, umetnički direktor i osnivač folklornog ansambla Dukat.

Na festivalu je nastupio veliki broj izvođača.

– Preko 200 igrača predstavilo se u subotu. Uz međunarodne, došli su i naši srpski folklorni ansambli iz Perta, a sve je krunisano večerom i dodelom priznanja. Verujem da smo sa gostima imali preko 500 ljudi u Srpskom centru. Prosto ne mogu da opišem kako je bilo divno. Srce mi je veliko kao… ne znam da li da kažem kao Srbija ili kao ceo svet

Nedelja je bila rezervisana za najmlađe članove Dukata, koji su sa svojim starijim drugarima nastupili na Kulturnom festivalu Jan Glejba.

– Organizatori su nam javili da svaka grupa izlazi na binu sa svojom odabranom melodijom, a naša želja je bila da članovi Dukata uđu uz pratnju muzike Marša na Drinu.

Nezaboravnoj suboti i nedelji za članove Dukata prethodio je još jedan izuzetno sadržajan vikend. U subotu, 6. novembra, ovo srpsko folklorno društvo je uz više drugih folklornih grupa naše zajednice nastupilo na Vašaru u Srpskom centru u Madingotnu, dok su se dan kasnije predstavili publici na indijskom festivalu Divali u Pertu.

Kao i svake godine, i ove je godišnji Srpski vašar u Madingtonu odjekivao od igre i pesme, uz bezbroj srpskih đakonija, i uz neizbežni specijalitet – vo na ražnju.

Pored ansambla Dukat učestvovala je folklorna grupa Srbija iz Dajanele, ansambl iz Madingtona i srpsko društvo Krajina.

– Na srpskom vašaru predstavila se odrasla grupa Dukata, njih 14, sa igrama iz centralne Srbije. Izuzetno sam zadovoljna njihovim nastupom. U stvari, prvi put sam u potpunosti zadovoljna. Kad god su do sada moje grupe nastupale, i kad mi kažu da su bili dobri, ja znam da su mogli da budu bolji. Ali, sad sam bila 100 odsto zadovoljna i sa odraslima i sa grupom tinejdžera koji su nastupali na Divaliju – ponosna je Mira Podraščanin.

U nedelju, na zatvaranju Divalija, nastupili su tinejdžeri i starija grupa folklornog ansambla Dukat, uzrasta od 13 do 23 godine.

– Divali je izuzetno veliki festival. Predstavnici mnogih naroda su se odazvali, a čak je i premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan prisustvovao Divaliju. Članovi Dukata su se ovog puta, u petominutnom programu, predstavili igrama iz okoline Niša – ističe sagovornica “Vesti“ i dodaje da su oba dana bila izuzetno posećena i da je publika sve učesnike nagradila burnim aplauzima.

Besprekoran nastup

Mira Podraščanin kaže da je celokupan nastup odrasle grupe Dukata na vašatu u Srpskom centru Madington, bio besprekoran, ujednačen i harmoničan.

– Mislim da je razlog tome što ovo zaista ozbiljno radim i što onda to prenosim i na decu i na roditelje i na sve ostale učesnike. Uvek im govorim da obrate pažnju na svaki detalj, ne samo na koreografiju nego i na držanje i sve ostalo što čini dobar nastup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here