Zlatni vitez heroju sa Košara?

Đ. Barović - Vesti
0
Privatna arhiva
Dragoceno svedočanstvo: Momčilo Minić

Roman “63. trenutak večnosti”, ratnog veterana Momčila Minića (60) – upečatljivo svedočanstvo o borbenim aktivnostima legendarne 63. padobranske brigade na Košarama – samoj granici Srbije i Albanije tokom NATO agresije 1999, zvanično je nominovan za jednu od najprestižnijih književnih nagrada Zlatni vitez.

Žiri ovog takmičenja koje se odvija pod pokroviteljstvom patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila, predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske Dume, u subotu je obelodanio sve učesnike u ukupno sedam kategorija. Minić je svrstan u kategoriju Literatura i istorija slovenskih naroda, u kojoj je i knjiga nekadašnjeg jugoslovenskog diplomate Nebojše Vujovića “Poslednji let iz Dejtona”.

– Sama nominacija je za mene veoma značajna, međutim, moram da napomenem da je to ujedno i priznanje svim padobrancima 63. padobranske brigade – učesnicima krvave bitke na Košarama. Drago mi je da je narod Rusije prepoznao herojsku borbu padobranaca i samim činom nominacije u žanru – istorija slovenskih naroda – svrstava delo kao neprikosnoveno svedočenje o jednom vremenu – kaže Minić za “Vesti”.

Ceremonija uručenja nagrada održaće se od 14. do 18. oktobra u Pjatogorsko-Stavropoljskoj oblasti, a ove godine za Zlatnog viteza konkuriše ukupno 90 pisaca. Sa prostora Srbije još su nominovani, u kategoriji Poezija, Danilo Jokanović sa zbirkom “Mastilo i vino”, a u kategoriji Javnost Slobodan Stojičević sa knjigom “Mrežni rat protiv Srba”.

Feljton u “Vestima”

Knjiga Momčila Minića je prvi, autentičan zapis o svim akcijama 63. padobranske brigade na Košarama tokom NATO agresije. “Vesti” su bile prvi i jedini medij koji je dobio dozvolu da prenese najzanimljivije delove iz romana.

Kamiondžija iz Beča

Momčilo Minić poslednjih dvadesetak godina živi i radi u Austriji, Beču, a trenutno vozi kamion širom Evrope.

– Iz zemlje sam otišao sa dolaskom nove “demokratije” i posle bezuspešnih pokušaja da obezbedim egzistenciju sebi i svojoj porodici. Prvo sam vozio turističke autobuse, a već nekoliko godina Evropom krstarim kamionom.

Prethodno je sa grbom 63. padobranske na rukavu prošao sva ratišta, od Slovenije pa do uspostavljanja Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije.

Kada su ratne trube utihnule, Minić je objavio svoj prvenac “Nebeska ruža”, o angažovanju 63. padobranske brigade 1991. i 1992. godine.