Srna
Da se nikad ne zaboravi: Pomen stradalima u Sijekovcu

Pre 31 godinu u Sijekovcu kod tadašnjeg Bosanskog Broda dogodio se zločin nad srpskim civilima kada je za samo sat vremena ubijeno na kućnom pragu devetoro meštana ovog sela i mesne zajednice.

Zločin su počinile regularne vojne formacije Republike Hrvatske zajedno sa muslimansko-hrvatskim paravojnim jedinicama iz Bosanskog Broda i Hrvatske. Bila je ovo i najava krvavog rata u Bosni i Hercegovini. Stradanje srpskog civilnog stanovništva ovog sela, ali i cele opštine nastavljeno je tokom okupacije koja je trajala od marta do početka oktobra 1992. godine. Tako je tokom tih nekoliko meseci u Sijekovcu život izgubilo ukupno 46 Srba starosti od 17 do 72 godine, a jedini razlog tog zločina je što su bili pravoslavni Srbi.

U crkvi posvećenoj Sv. velikomučenici Ognjenoj Mariji u nedelju je služen parastos, a na spomen-obeležje u porti hrama položeni su venci i cveće organizacija i pojedinaca, kao i izaslanika predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH. Među njima je i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić koji se obratio prisutnima.

– Nema većeg zločina nego ako odeš u tuđe selo i državu i ubijaš nezaštićene ljude kao što se to dogodilo 26. marta 1992. godine u Sijekovcu. Mi smo se ovde sakupili na mestu stradanja da pokažemo da nismo zaboravili, neki nismo ni oprostili, a oni koji to mogu – neka oproste, ali i da ne ćutimo. Republika Srpska zna šta je u njenim temeljima i nema boljeg mesta da se podsetimo na jedinstvo, slogu pa i muku koju je naš narod podneo stvarajući Srpsku – istakao je dr Stevandić.

Okupljenom narodu i gostima obratio se i načelnik opštine Brod Zoran Vidić, koji je podsetio da je Sijekovac mesto u brodskoj opštini gde se u (ne)ljudima pojavilo najveće zlo, a to su potvrdili nevinim žrtvama.

– Stradali su samo zato što su bili pravoslavni Srbi, a sijekovačke i sve druge naše žrtve pominjemo stalno u molitvama i ističemo da sudovi, osim u jednom slučaju, nisu procesuirali počinioce ovog zločina. Dokazali smo da možemo da pokušamo živeti normalno i to zato što smo bolji ljudi od onih koji su počinili ovaj i druge zločine nad srpskim stanovništvom – istakao je Vidić.

Ubijali cele porodice

U popodnevnim časovima 26. marta 1992. godine ispred svojih kuća pobijeni su Jovan Zečević i njegova tri sina Milan, Petar i Vaso, Luka Milošević i njegovi sinovi Željko i Dragan, Mirko Radanović i Sreto Trivić. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72. godine. Zločin u Sijekovcu nastavljen je i dalje pa je od marta do oktobra ubijeno još 37 stanovnika ovog sela. U periodu od marta do oktobra Bosanski Brod je bio veliko mučilište za Srbe gde je u 10 logora bilo zatočeno oko 3.000 Srba ovog i nekoliko susednih gradova.

Saša Milošević preživeo pokolj

Kad su pripadnici regularne Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih jedinica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ušle u Sijekovac 26. marta, Saša Milošević je imao 10 godina. Video je kako su mu zlikovci ubili oca i dva brata. Molio je zlotvore da mu poštede život i neko se ipak smilovao na dečji plač i molbu. Posle stradanja civila u Sijekovcu sa majkom je izbegao u Prnjavor, a majka je od posledica zla dobila moždani udar i ubrzo umrla. Saša je ostao sam.