Znanje stiču uz druženje

0

Učili od najboljih: Svipolaznici seminara
 

Ove godine u prostorijama "Mokranjca" okupilo se oko 60 polaznika iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Italije, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i SAD.

Prvak Evrope, koji je na Smotri u Banjaluci pobedio sa 99 od 100 mogućih poena u goste je pozvao najeminentnije stručnjake iz Srbije – Slobodanku Rac, koja je polaznicima prenela narodne igre iz Užičke Crne Gore i Zvezdana Đurića, koji je preneo narodne igre Sićevačke klisure.

Dolaze i igrači

Dragan Tica, član KUD-a "Abrašević CH
" iz švajcarskog Badena naglašava da ovi seminari znače puno za mlade igrače i da zbog toga ne dolaze samo umetnički rukovodioci, već i igrači.
On, kao umetnički rukovodilac trudi se da stečeno znanje prenese na svoje društvo. Tica smatra da bi seminar mogao da traje duže, ali da i kroz ovakav intenzivan rad može da se stekne dobro znanje.

Predsednik "Mokranjca" Goran Oprić izrazio je zadovoljstvo što je seminar postao tradicija i što je naišao na odličan odjek kod umetničkih rukovodioca iz mnogih država. On ističe da se na seminar uvek dovode najbolji koreografi i etnomuzikolozi, koji prenose svoje znanje.

Oprić je ukazao da je i ove godine, kao što to čini od prvog seminara, stigao Majkl Malić, iz ansambla Šumadija iz Milvokija u SAD. Organizatori seminara su najvernijem polazniku uručili zlatnu diplomu.

Majkl Malić je rekao da mu nije teško da iz SAD dolazi na seminare u Beč i da namerava da to čini i ubuduće. On je istakao da dolazi da uči o narodnim igrama iz otadžbine jer to ne može u SAD. Takođe je istakao da je u Beču sklopio mnoga prijateljstva, što je posebna vrednost seminara.

Upitan da li je teže negovati kulturu iz otadžbine preko okeana nego u evropskoj dijaspori Malić je ocenio da je tež, i ukazao da se u SAD sve dešava oko crkve koja se trudi da neguje kulturu.

 

Inače KUD "Stevan Mokranjac" u junu putuje u SAD gde će biti gosti ansambla Šumadija.

Polaznici seminara imali su priliku da se tri dana druže u prostorijama kluba, a uprava bečkog društva trudila se da im priredi nezaboravne trenutke, kako kroz večeri sa muzikom uživo tako i kuvanjem raznih specijaliteta.

– Učestvujem drugi put na seminaru "Mokranjca" i stečeno znanje prenosim u svoj klub – kaže Sandra Conić, umetnički rukovodilac dečjeg ansambla KUD-a Nova generacija iz nemačkog Šondorfa.

Ona je istakla da se za tri dana puno nauči, ali pre svega stiču poznanstva i sklapaju prijateljstva.

Igrač i član uprave KUD-a "Stevan Mokranjac" Cvijetin Vidović ocenio je da je seminar bitan i za njega kao igrača, jer često postoji potreba da se zameni koreograf, koji radi sa više društava.

 

I Nemac u "porodici"

Na ovogodišnji seminar došao je i nemački biznismen Andreas Miler, koji je doputovao u Beč zajedno sa Snežanom Džida iz Leverkuzena. Džida je objasnila da je Miler imao prilike da upozna KUD "Stevan Mokranjac" prilikom njihovog gostovanja u Solingenu i da mu se mnogo svidela srpska kultura i folklor i da je poželeo da druženje nastavi i u Beču.
Inače Džida je bila već polaznik seminara i redovno dolazi kako bi naučila nove igre, a pre svega se družila.
– Ovde smo kao jedna velika porodica. Uživamo u našem okuplanju, a "Mokranjac" je sve profesionalno pripremio – kazala je ona.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here