ZOI: Gruzijac poginuo na treningu

0

Kumaritašvili je tokom prepodnevnog treninga u Vistler Slajding centru izleteo iz luža (sanki) pri brzini od 150 kilometara na sat i udario u konstrukciju pored piste. Odmah je na lice mesta došla lekarska ekipa pokušavajući da ga oživi. Helikopterom je prebačen u lokalnu bolnicu, ali je posle nekoliko minuta preminuo.

 

Nodar Kumaritašvili je prošlu godinu završio na 55. mestu u generalnom plasmanu u bobu.

 

 

Ranije danas je rumunska reprezentativka u sankanju Violeta Stramaturaru završila u bolnici nakon teškog pada na treningu na stazi "Vistler Slajding". Ova staza na kojoj će se održavati takmičenja u sankanju, skeletonu i bobu od strane organizatora okarakterisina je vrlo brzom i teškom, a danas su se svi uverili i da je opasna.

 

Stramaturaru je u punoj brizni izgubila kontrolu i pala sa sanki, nakon čega je neko vreme čak bila bez svesti. Odmah je prebačena u bolnicu gde je konstatovano da nije životno ugrožena, ali je njen nastup na ZOI pod znakom pitanja. Na istom treningu sa sanki je pala i Amerikanka Megan Svini, ali je prošla bez povreda.

 

Smrt Gruzijca je peta pogibija sportista na dosadašnjim Zimskim olimpijskim igrama. Prethodno, čak dvojica skijaša su nastradili na Igrama u Insbruku 1964. godine, Australijanac Ros Miln i Britanac poljskog porekla Kazimir Škripecki. U Kalgariju 1988. nastradao je Austrijanac Jerg Oberhamer, dok je u Abertvilu 1992. godine pogiuno Švajcarac Nikolas Bohataj.

Otvaranje ZOI noćas u 3 sata

Zimske olimpijske igre u Vankuveru zvanično će biti otvorene u subotu ujutro po srednjeevropskom vremenu u 3 sata.
Popularna pevačica Neli Furtado pevaće na otvaranju, a na svečanosti u Kanadi imati pomoć Brajana Adamsa i Sare Meklaren. Ova vest otkrivena je sasvim slučajno jer su organizatori takmičenja čuvali imena gostiju u strogoj tajnosti. Takođe, sam čin otvaranja ZOI je skraćen i mediji u Kanadi najavljuju da će čitav program, sa sve defileom sportista, trajati oko dva sata.
Zimske olimpijske igre u Vankuveru ući će u istoriju kao prve koje su otvorene u dvorani, "Britiš kolumbija plejs", kapaciteta 64.000 mesta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here