Ž. Marković
Srednji ansambl KUD-a Ras

Kulturno-umetničko društvo Ras iz Lucerna je prošlog vikenda organizovalo zabavu za pamćenje i može se reći da je do sada ove godine bila najposećenija i najveselija žurka u Švajcarskoj s više od 1.100 gostiju.

Te večeri je na bini nastupalo sedam udruženja: Kraljevačka riznica iz Kraljeva, Izvor iz St. Galena, Polet iz Bira, Kikac iz Bazela, “Sveti Sava” iz Cuga, “Vuk Karadžić” iz Šenenverda i domaćin Ras iz Lucerna.

Igralo se bez pauze 14 koreografija koja su ova udruženja odigrala na bini i to: Igre iz Pčinja, Bele Palanke, Grdelice, Vladičinog Hana, Vlaške igre, Igre iz Riljca, okoline Beograda, Gornjeg Poreča, Smederevskog Podunavlja, Igre iz Niša, Kumanovskog Polja i Svrljiške kotline.

Mnogobrojna publika bila je oduševljena igračkim umećem i pozdravila je sve folkloraše aplauzom. Na bini se pojavio predsednik Rasa Milider Nerandžić i pozdravio sve prisutne.

Potom je pozvao predstavnike društava koji su došli u goste kako bi im podelio zahvalnice i prigodne poklone. Posle toga je nastalo narodno veselje i haos u sali. Igralo se između stolova, okolo i unakrst. Zabava za pamćenje. Druženje je trajalo sve do posle ponoći.

– Najsrdačnije se zahvaljujem domaćinu na pozivu da učestvujemo na njihovoj zabavu, a ovo nije prvi put da dolazimo u Lucernu. Sarađujemo više godina uzajamno kad god zatreba da budemo njihovi gosti, a oni naši. U maju organizujemo zabavu Susreti folklora, gde će Ras biti naš gost i ovo je četvrti put kako sarađujemo. Svaka čast Milideru i upravi, hvala im pozivu i gostoprimstvu. Sjajni su domaćini – izjavio je Ilija Jović, predsednik KUD-a Kikac iz Bazela.

Ivan Ristović, predsednik FMD-a Izvor iz St. Galena, takođe se zahvalio upravi Rasa na pozivu:
– Naša saradnja traje već dugo godina i uvek nam je čast da dođemo kod njih, da se proveselimo, da se družimo. Samo da smo zdravi i da igramo.

Predsednik KUD-a Ras Milider Nerandžić nije krio radost:
– Vidite i sami, sala je prepuna, nema više mesta za sedenje. Hteo bih da se zahvalim svim našim društvima, koja su gostovala kod nas, kako bi obogatila naš program, pogotovo društvu iz Kraljeva, koje je prevalilo više od 1.500 kilometara da bi stigli u Lucern. Zahvalio bih i našim novinama “Vestima”, koje prate sva naša dešavanja. Hvala upravi Rasa koja je imala dosta posla na ulazu, dočekivala je goste. Imali su pune ruke posla i u servisu i kuhinji kako bi svi folkloraši dobili na vreme večeru. Sve je bilo pod kontrolom na sveopšte zadovoljstvo.

Veče za pamćenje: Druženje trajalo sve do posle ponoći

Kraljevčani očarani

– KUD Kraljevačka riznica iz Kraljeva ove godine slavi jubilej, 10. rođendan. Drago nam je do smo do sada imali priliku da pet puta gostujemo u Švajcarskoj. Imamo lepu saradnju Kikcom iz Bazela, a gostovali smo i u Luganu. Bili smo i gosti KUD-a “Nikola Tesla” u Lucernu sa dečjim ansamblom, a sada smo prvi put došli sa prvim ansamblom. Lucern je izuzetno lep grad, naši igrači su se oduševljeni njegovim lepotama, ima mnogo toga da se vidi. Moram da istaknem veliku gostoljubivost naših domaćina. Ovo ne pričam iz kurtoazije, već je zaista tako. Na znam da li je to što su članovi uprave domaćina naše komšije s Golije, iz Rasa, Novog Pazara ili su naši ansambli na sličnim talasnim dužinama, pa je to rezultiralo lepim odnosima, ali siguran sam da će saradnja trajati još mnogo godina na obostrano zadovoljstvo, da će oni kad budu imali mogućnosti biti naši dragi gosti. Želimo da im uzvratimo gostoprimstvo – kaže Igor Gudić, koreograf i direktor ansambla Kraljevačka riznica iz Kraljeva.

Provod za pamćenje

– Bila je fenomenalna atmosfera i na bini i u sali, nadam se da ćemo još mnogo godina sarađivati i da ćemo se družiti. Kako oni kod nas, tako i mi kod njih. Želeo bih da se zahvalim Milideru na pozivu – kaže Dragan Egerić, predsednik KUD-a “Sveti Sava” iz Cuga.

Izvor:
Ž. Marković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here