EPA-EFE/PETER POWELL

Njukasl će dobiti nove vlasnike iz Saudijske Arabije, sada je definitivno i zvanično, nakon što je Premijer liga odobrila preuzimanje, jer je dobila „pravno obavezujuće garancije“ da država neće kontrolisati klub.

Umesto toga, saudijski Javni investicioni fond (PIF), koji će dati 80 posto sredstava od 300 miliona funti potrebnih za kupovinu, percipira se kao odvojen subjekt u odnosu na državu.

Zato je preuzimanje kluba prošlo proveru vlasnika i direktora Premijer lige, pa će Svrake postati jedan od najbogatijih klubova u Engleskoj, što znači i znatno veće ambicije.

Osnovni spor koji je kočio izdavanje dozvole za preuzimanje kluba, a koji se vodio oko brodkasterskih prava između Premijer lige i beIn sporta sa jedne i Saudijske Arabije sa druge strane je rešen, prenose engleski mediji.

Osnovni problem bilo je kršenje TV prava zvaničnog brodkastera zbog brojnih piratskih prenosa mečeva u ovoj zemlji i sada praktično ne postoje prepreke za 300 miliona funti vrednu privatizaciju kluba.

Pokušaj preuzimanja Njukasla iz ovog razloga je propao u leto 2020. kada Saudijski javni investicioni fond nije uspeo da dokaže da nije povezan sa samom državom. Njukasl je zbog toga pokrenuo spor sa Premijer ligom koja je stavila zabranu na preuzimanje, ali taj spor je sada obustavljen – ako zaista ne postoje problemi u piratskom emitovanju mečeva nema ni razloga da se prodaja osporava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here