EPA
MUK NA HAOS: Ministarka Bisera Turković

Generalni konzulat BiH u Frankfurtu postaje nepresušan izvor skandala bez adekvatne reakcije Ministarstva spoljnih poslova BiH na čelu s ministarkom Biserom Turković.

Ovog puta je generalna konzulka Višnja Lončar striktno zabranila da u ovu instituciju stižu “Vesti” i da se čitaju, a naši odlično obavešteni izvori kažu da je ona pod manipulativnim uticajem svog podređenog, konzula Admira Atovića koji je nedavno izazvao incident kada je na svom Tviter nalogu objavio otvorenu pretnju ponovnim građanskim ratom, kao da BiH nije dovoljno unesrećena prošlim.

Kao što smo pisali, na Atovićevom nalogu je polovinom oktobra osvanula skandalozna objava da postoji naoružanje na određenim lokacijama u Bosni koje može da se upotrebi i da je priličan broj onih koji bi umeli da ga upotrebe, što je shvaćeno kao otvoreno zveckanje oružjem predstavnika vlasti Bošnjačkog entiteta.

Na tadašnji pokušaj dnevnog lista “Vesti” da direktnim telefonskim pozivom od konzula BiH u Frankfurtu saznamo da li je zaista on napisao ovu objavu dobili smo, najblaže rečeno, potpuno neodređen odgovor.

Žalbe građana BiH

– Ja sam Admir Atović, državni službenik BiH i ne dajem izjave do dok se to ne odobri. Ne bih komentarisao izjave ni o čemu i ne bih na to odgovarao. Možete napisati pitanja u ponedeljak na službeni imejl konzulata, naslovite na mene i ja ću vam odgovoriti u vezi sa bilo čim. Šta god ko pita ja ću da odgovorim, jer sam ja tu za Srbe, Hrvate i Bošnjake – rekao nam je tada Atović.

A koliko je Atović zaista prisutan za sve tri nacije saznali smo od samih građana BiH koji su iz razumljivih razloga želeli da ostanu anonimni. Naime, naši pouzdani izvori kažu da je Atović od oktobra prošle godine ponovo na mestu konzula u Frankfurtu iako je u prethodnom mandatu na istom mestu već bio optužen da je od građanina BiH tražio novac za usluge. Uprkos tome, Atović je opet konzul u Frankfurtu. Čak je i u ovom mandatu u periodu od jedne godine bilo nekoliko otvorenih žalbi na njegov rad. Prvenstveno su se te žalbe odnosile na njegovu netrpeljivost prema Hrvatima i Srbima koji su tražili usluge konzularnog predstavništva u Frankfurtu.

Admir Atović

Protest Hrvata

Reakcije naših građana u Frankfurtu na ratnohuškačku Tviter objavu konzula Atovića bile su različite, od straha od ponovnih sukoba na tim prostorima, pa do toga da su to izjave osobe koja više nije u realnosti.

U međuvremenu je objava Admira Atovića sklonjena sa Tvitera, a oglasio se Hrvatski svetski kongres u Nemačkoj koji je u pismu Ambasadi BiH u Berlinu, između ostalog, naveo da ova organizacija zahteva da konzul Atović pruži javno izvinjenje i razjašnjenje poziva na naoružavanje Bošnjaka, ali su zatražili i da on hitno bude povučen iz Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.

Municija i haubice

Nakon Atovićevog zveckanja oružjem na Tviteru Ministarstvo spoljnih poslova BiH zatražilo je da se o tome hitno izjasni, a načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Nebojša Regoje rekao je da njegovi navodi ne predstavljaju zvanični stav ministarstva, na čemu se sve završilo.

Atović se tada javno branio da je “samo citirao efendiju Velića” kada je objavio sadržaj: “Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžićima! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber.”

Ljubaznost u Berlinu

Povodom skandala u režiji Višnje Lončar zvali smo Ambasadu BiH u Berlinu, kako bismo dobili komentar. Za razliku od Generalnog konzulata u Frankfurtu, ljubazno su se javili i službenici su rekli da će obavestiti ambasadorku Jadranku Vinbov. Posle više naših poziva objasnili su da ona neće ni dolaziti, pa će “Vesti” narednih dana nastaviti s nastojanjima da stupe u kontakt s ambasadorkom.

U ambasadore bez diplome

Da podsetimo, osim zabrane unošenja i čitanja “Vesti” u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu, našoj redakciji anonimna osoba je telefonom zapretila tužbom ukoliko nastavimo da šaljemo primerke. Pošto je na displeju ostao broj, pozvali smo i dobili Generalni konzulat BiH, pri čemu nam je Višnja Lončar potvrdila da je naredila da se “Vesti” više ne unose u tu instituciju.

Iz neformalnih, ali pouzdanih izvora iz okruženja ovog diplomatskog predstavništva, saznali smo i da je generalni konzul Višnja Lončar pocepala naše novine i bacila na pod, a unošenje naše novine zabranila “jer pišu protiv BiH i protiv njenog predsednika”.

Pošto BiH nema predsednika, opravdano pretpostavljamo da je imala u vidu predsedavajućeg predsedništva BiH Željka Komšića, koji je u to telo izabran kao predstavnik hrvatskog naroda, ali Bošnjačkim glasovima, što je produbilo institucionalnu krizu u toj zemlji.

Ovo nije jedini slučaj Komšićevog problematičnog izbora kadrova za diplomatiju BiH. Naime, mediji u BiH, u najmanju ruku “Frontal” i nekoliko sajtova iz hrvatskih sredina, pre dve godine objavili su da je na predlog Komšića za ambasadora u Češkoj postavljena Martina Mlinarević Sopta, iako ne ispunjava zakonske uslove, odnosno nema višu stručnu spremu.

Kako se navodi, Martina Mlinarević Sopta je predala biografiju u kojoj se pod stavkom “obrazovanje” navodi “Srednja medicinska škola Mostar, zubotehničar”, te “Sveučilište u Mostaru, studij engleske književnosti i hrvatskog jezika”.

“Međutim, kako Mlinarević Sopta nije diplomirala, navođenje fakulteta na kome je studirala treba da zamaskira nedostatak diplome. U biografiji se moraju navesti stečeni stepeni obrazovanja, a ne upisani i nezavršeni fakulteti. Prevara je otkrivena kada je Mlinarević Sopta dobila agreman od Češke, a od ministarstva vanjskih poslova BiH poziv da dostavi dokumentaciju i odazove se obuci koju prolaze svi veleposlanici”, pisao je tada “Frontal”.

U službenoj zabelešci Ministarstva spoljnih poslova BiH, navedeno je da je ona sprečena da priloži diplomu o čemu je obavestila Predsedništvo BiH, te je nejasno kako ju je Komšić predložio mimo zakona. Takođe se navodi da je ona odlučila da prebaci svoj apsolventski status i uradi završni ispit na Karlovom univerzitetu u Pragu. To je verovatno jedinstven slučaj u diplomatiji da je neko poslat za ambasadora kako bi završio školovanje.

Srpsku poredila s nacistima

Slici haosa u diplomatiji BiH svakako je doprinela i ministarka Bisera Turković svojim protivustavnim izjavama i stavovima. Tako su pre godinu dana zvaničnici iz Srpske tražili njeno izvinjenje i ostavku, jer je tokom gostovanja na sarajevskoj televiziji govorila o ukidanju entiteta “voljom naroda, a naravno i podrškom stranaca”.

Ona je u intervjuu kazala da je u američkom Kongresu rečeno “da se ide prema promjeni Dejtona, te da je on postao kočnica za razvoj BiH”. Govorila je i o promenama koje bi međunarodna politika mogla doneti u BiH i tim povodom pominjala ideju o ukidanju, kantona, entiteta i Distrikta Brčko, odnosno stavljanju van snage Ustava BiH.

Na ove izjave reagovali su i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, a izvinjenje su tražili i zbog sramnog poređenja Srba sa nacistima.

Naime, Turkovićeva je rekla da je stanovništvo u RS “pod pritiskom”.

– Bili su i Nemci pod pritiskom Hitlera, ali su izašli iz tog perioda. Jednom kada glavni odgovorni dobije adekvatnu kaznu, ili kada promeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se postave u sasvim drugačijem kontekstu – kazala je Turkovićeva.