Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan oprostili su se od legendarnog košarkaša i Funkcionera Bore Stankovića.

Crveno-beli navode da je gubitak njihovog košarkaša i osnivača  veliki gubitak za košarku.

Dugogodišnji funkcioner FIBA i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je danas u Beogradu u 95. godini.

– Odlaskom Borislava Stankovića, jednog od osnivača našeg Sportskog društva i košarkaškog kluba, Crvena zvezda, svetska, evropska i srpska košarka doživeli su enadoknadiv gubitak“, navodi se saopštenju kluba sa Malog Kalemegdana.

– Opus i zaostavština legendarnog „čika Bore“ srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci je ogroman: Stanković je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, kao iOKK Beograda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava. Takođe, dok je kao prvi čovek FIBA vodio tu organizaciju, zalagao se i izborio za neke od revolucinoarnih promena u svetskoj košarci ko-je važe i danas – stoji u saopštenju.

 

– Bora Stanković je u martu 1945. godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa Popovićem, Gecom, Kalemberom i ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu I na ovim prostorima. Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Kalamber, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od temelja naše košarke Nebojša Popović. Nastupao je za KK Partizan, jedan je od osnivača OKK Beograda još jednog legendarnog srpskog kluba, kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije – ističe se.

I košarkaški klub Partizan oprostio se danas od preminulog Bore Stankovića, koji je deo igračke i trenerske karijere proveo među crno-belima.

– Jedan od utemeljivača naše košarke, ali i čovek čiji je doprinos igri pod obručima nemerljiv na svetskom nivou, napustio nas je danas u 95. godini života. U njegovoj eri, košarka je dobila najznačajnije promene. Uvedena je linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci. Bora Stanković je bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se i desilo 1992. godine – navode iz Partizana.

Bora Stanković je bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966), a od 1969. godine stalno je bio angažovan u svetskoj košarkaškoj federaciji FIBA.Od 1976. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara FIBA i do odlaska 2002. godine ova organizacija doživela je brojne promene.

Borislav Stanković je rođen 9.jula 1924.godine u Bihaću, preminuo je u svom domu u Beogradu, koji je bio njegova stalna adresa od 1945. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime