Zvezde NFL: Ben Rotlisberger – Debeljko sa dve krune

0

Ne izglega baš kao kvoterbek, ali ova gromada od čoveka ima dva Superboula: Ben Rotlisberger, popularni "Big Ben"
 

Robusni kvoterbek, koji "gabaritom" pleni na terenu simbol je Pitsburga. Stilersi sa "Big Benom" kao kvoterbekom osvojili su dva Superboula, 2005. i 2008, dok je 2010. godine Grin Bej sa Eronom Rodžersom bio bolji u velikom finalu NFL-a.

 

Ovo sezona mu je jubilarna deseta, a Rotlisberger trenutno doživlajva "drugu mladost". Na prethodna dva meča sa Indijanapolisom Koltsima i ljutim rivalom Baltimorom Rejvensima kvoterbek Stilersa je bacio čak 12 tačdaun pasa (po šest u oba meča) i tako ušao u istoriju američkog fudbala. Posle nekoliko očajnih sezona, Pitsburg u ovom šampionatu konačno izgleda kao ekipa koja može da se domogne plej-ofa.

 

PROFIL

Ime i prezime: Benjamin Tod "Ben" Rotlisberger

Nadimak: Big Ben

Datum i mesto rođenja: 2.  mart 1982. godine u Limi (Ohajo)

Visina: 196 cm

Težina: 108 kg

Mesto u timu: Kvoterbek

Tim: Pitsburg Stilers (2004-)

Superboul: 2 (200, 2008)

Finalista Superboula: 3 (2005, 2008, 2010)

Pro boul: 2 (2007, 2011)

Broj tačdaun pasova: 241

Presečene lopte: 125

Rejting kvoterbek: 93.9

 

Blistava karijera Bena Rotlisbergera u NFL-u počela je 2004. godine, kada su ga Stilersi u prvoj rundi kao 11.pika izabrali na draftu. Ta godina bila je berićetna što se tiče kvoterbekova jer su tada na draftu bili i Ilaj Mening i Filip Rivers. Već prvu sezonu u NFL-u pokazao je da će biti buduća zvezda. Izabran je kao najbolji ofanzivni ruki godine. Naredne, "Big Ben" počeo je da piše istoriju. Vodio je Stilerse do titule u Suprboulu. Pobeđeni su Sijetl Sihoksi, a Rotlisberger je postao najmlađi kvoterbek u istoriji lige (imao 22 godine i 11 meseci) koji je uspeo da osvoji krunu.

 

Ove sezone Ben Rotlisberger doživlajva "drugu mladost "u dresu Pitsburg Stilersa

Drugu tiulu u karijeri okitio se tri godine kasnije, kada je Pitsburg u finalu Superboula pobedio Arizonu 27:23, a "Big Ben" je posto junak jer je 35 sekundi pre kraja bacio tačdaun pas ka Santonio Holmsu, za novo slavlje tima iz Pensilvanije.

 

Het-trik nije uspeo da ostvari 2010. godine i tada počinje pad Bena Rotlisbergera. Povrede i problemi sa zakonom uticali su da poslednjih sezona Pitsburg Stilersi budu samo bleda senka nekada šampionske ekipe.

 

Prvu ozbiljnu povredu zaradio je 2006. godine, kada je pao sa motocikla. Posle nekoliko operacija uspeo je da se vrati na teren. Tim udesom počinju i njegovi problemi sa zakonom. Ispostavilo se da nije imao odgovarajući vozačku dozvolu. Dve godine kasnije bio je akter velikog seks skandala kada ga je jedna žena optužila za silovanje. Posle dve godine suđenja uspeo je da dobije oslobađajuću presudu, ali je ta afera bacila mrlju na njegovu sjajnu karijeru zbog čega su Pitsburg Stilersi trpeli.

 

"Big Ben" je studirao na Univerzitetu u Majamiju, a idol u mladosti bio mu je legendarni kvoterbek Džon Elvej, zbog čega je i počeo da nosi dres sa brojem 7 koji je njegov zaštitini znak. Iako je jedan od najpopularnijih igrača u NFL nije ni blizu najpalćenijim kvoterbekovima lige (Eronu Rodžersu, Pejtonu Meningu, Druu Brisu, Tomu Brejdiju, Toni Romu, Endiju Doltonu, Džou Flaku…). Rotlisberger je 4.marta 2008. godine potpisao osmogodišnji ugovor sa Pitsburgom vredan 102 miliona dolara. Po završetku narednog šampionata ističe mu taj ugovor, pa će biti zanimljivo da li će produžiti ili će otići u zasluženu penziju.

 

Oženjen je sa psihologom Ešli Haren, sa kojom je 2012. godine dobio sina Benjamina Toda juniora. Vodi poreklo iz Švajcarske, pa u pauzama šampionata provodi deo odmora u zemlji "sira i satova". Ubedljivo je najpopularniji sportista u Pensilvaniji, a u Pitsburgu postoji restoran koji služi sendvič "Big Ben" koji nosi ime po njemu, a košta, naravno, 7 dolara, broj koji je zaštitini znak kvoterbeka Stilersa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here