EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Računica oko osvajača trećeg mesta u G grupi Lige šampiona prilično je jasna – ko pobedi u Bernu 28. novembra biće putnik u Ligu Evrope. Remi Jang bojsa i Crvene zvezde, međutim, otvorio bi kalkulacije i poslednje kolo bi sve rešavalo.

Crvena zvezda i Jang bojs imaju po bod posle četiri kola, ako bude pobednika u međusobnom duelu taj klub bi bio nedostižan za poraženog. Stekao bi tri poena više, ali i bolji međusobni skor i takmičarski ne bi bila značajna šesta runda.

 

Novi remi u duelu Jang bojsa i Crvene zvezde doveo bi situaciju do usijanja, a srpski klub bi postao favorit za selidbu u Ligu Evrope zbog bolje gol-razlike posle pet kola.

Duel sa Mančester sitijem čekao bi sa -5, a Jang bojs gostovao Lajpcigu sa -7.

Bilo bi potrebno za prolaz da Zvezda ne izgubi drastično ubedljivije nego Jang bojs u Lajpcigu. Ako bi Nemci slavili golom razlike, Jang bojs bi imao -8, a to bi onda ostavljalo Crvenoj zvezdi prostor da izgubi dva razlike od aktuelnog šampiona Evrope, a verovatno i tri.

Zvezda ne bi smela da izgubi tri razlike od Sitija u slučaju minimalnog poraza Jang bojsa u Lajpcigu, ako bi Švajcarci bili poraženi uz dosta golova.

Na primer 2:3 ako Zvezda izgubi od Sitija 0:4 ili 3:4 u slučaju Zvezdinih 1:4 sa prvakom Evrope…

UEFA je od prošle sezone skrajnula važnost gola u gostima, a to se odnosi i na međusobni skor.

Pri kriterijumu za određivanje plasmana u slučaju da klubovi imaju identičan broj ukupnih bodova i bodovni skor u međusobnim duelima, posle ukupne gol-razlike (ako je i ona ista) naredni je više postignutih golova u grupi, pa onda veći broj golova na gostujućim terenima.

Ono što može da bude opasnost po Zvezdu u slučaju remija u Švajcarskoj je podatak da bi Lajpcig mogao u „šarenom“ sastavu da dočeka Jang bojs u poslednjem kolu. Doduše, verovatno će i Gvardiola štedeti glavne igrače u Beogradu, ali rezerve Sitija su kvalitetnije nego od onih iz ekipe Marka Rozea.

Možda na kraju ne bude odlučivala gol-razlika, nego ko napravi podvig u poslednjem kolu. Najpoštenije bi bilo da duel u Bernu ima pobednika i da se na taj način odredi putnik u šesnaestinu finala Lige Evrope.

RASPORED DO KRAJA

28. novembar

Jang bojs – Crvena zvezda

Mančester siti – Lajpcig

13. decembar
Crvena zvezda – Mančester siti

Lajpcig – Jang bojs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here