Tog 13. maja 1990. na stadionu Maksimir u Zagrebu tada 21-godišnji kapitan Dinama Zvonimir Boban kolenom je udario milicionera stanice Dubrava Refika Ahmetovića pre početka meča Dinamo – Crvena zvezda.

Tako je Boban, kako sam kaže, postao simbol otpora i ušao je u legendu. Prošlo je ravno 30 godina od čuvenog derbija na Maksimiru i krvavog prekida utakmice Dinamo – Crvena zvezda koji je najavio raspad bivše SFRJ.

-Reagovao sam na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom, ali i čovek koji ima osećaj za minimalnu pravdu, ne može ostati miran.

– U toj situaciji čovek jednostavno ne može ne reagovati. Kasnije sam bio isprovociran. Da, psovao sam, svašta vikao milicionerima i bilo je s moje strane dosta provokacija pre nego što me milicioner udario. Ali, onda sam mu ja vratio – pojasnio je Boban nedavno u razgovoru za švajcarske medije.

– To je bio ustanak svih, ali ja sam bio Dinamova desetka -dodao je on.

Danas Boban ne želi sebe predstavljati kao heroja, ali izjavama o događaju govori potpuno drugačije.

– Sećam se toga s ponosom što sam bio deo te priče, zajedno s Bojsima i hrvatskim narodom. Bila je to čista smišljena provokacija. Uvukli smo se u nju, ali dobro je da jesmo. Jer to je dovelo do stvaranja naše države.

– Ja nikad nisam hteo ulogu heroja, heroji su ratnici koji su izneli teret i stvorili Hrvatsku. Zbog jednog udarca milicionera ja nisam heroj. Da, reskirao sam karijeru, ali i drugi su reskirali i karijeru i život – rekao je Boban koji je zbog udarca milicionera dobio suspenziju od devet meseci.

Tvrdi da je njegov potez bio usmeren protiv režima i ugnjetavanja.

– To je bio potez za slobodu. Režim nas je godinama gazio, a mi smo bili mladi i borili smo se za svoje ideale. Ljudi govore: “Boban je udario policajca”, ali to je izvučeno iz konteksta. Policajac je tukao mladog dečka i ja to nisam mogao da gledam. Od tada se nikada nisam potukao – objasnio je nedavno u razgovoru za švajcarske medije.

I opet je istakao da ne želi biti simbol dana koji mnogobrojni navijači Dinama, ali i Hrvatske slave kao praznik.

– Ne ja, ne moj udarac. Svi oni ljudi, koji su se tog dana branili, su simboli. To je bio ustanak svih. Ali ja sam bio Boban, Dinamova desetka, to je bila razlika. Mnogi tvrde da sam reskirao više nego ostali, ali ponavljam, to nije istina. Reskirao sam možda svoju karijeru, ali u onom kontekstu, to ne znači ništa – rekao je Boban.

2 COMMENTS

  1. on je zavrsio posao za hrvate, a to sto mi nismo reagovali i uzvratili sada nam hapse vladike po crnoj gori. o oluji i bljesku dosta je napisano. slucajno ili ne na vlasti su bili milosevic, momo, djukanovic, milutinovic svi iste gore list..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here