Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.04.2011.
12:21
Vestionline A

Slučaj Gotovina: Hrvati su žrtve manipulacije

Slovenačka štampa opširno izveštava i komentariše presudu hrvatskim generalima u Sudu za ratne zločine počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije u Hagu.

U komentaru na naslovnoj strani centralni slovenački dnevnik "Delo" pored ostalog naglašava da "obrazloženje presude (i kazne, koje po visini odstupaju od onih za prilično teže zločine) nikada ne bi zaprepastilo Hrvatsku da njena javnost nije bila žrtva sistematske manipulacije".

Državi i njenim ključnim ljudima, u analizi se zamera što do danas nisu obavili tri ključna zadatka.

Hrvati razočarani odlukom Haškog tribunala
 

"Prvo, nisu hladnokrvo utvrdili da li je mala grupa ljudi, koja je pripremala 'Oluju' imala i još jedan cilj. Drugo, javnost, a pre svega sebe, nisu odlučno osvestili da su se zločini u toku 'Oluje' i nakon nje dešavali i da zbog toga nije niko bio kažnjen. Treće, nikada se nepristrano nije ocenila uloga državnog poglavara (Franja
Tuđmana). U ratu i miru", piše list.

U analizi se zaključuje da "pošto se sveska s zadacima uporno gurala u fioke razumna objašnjenja da juče niko nije osudio Hrvatsku, domovinski rat, 'Oluju' i sve branioce ne prodiru u svest građana".

"Osuđen je bio isključivo politički vrh, koji je imao sve mogućnosti da izvede potpuno čistu operaciju ili da zločine spreči ili ih barem kazni", što nije uradio, dodaje se.

Ponosni smo na ''Oluju''

 

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je za Vladu Hrvatske neprihvatljiva tvrdnja prvostepenog sudskog veća u Hagu da je Hrvatska delovala u udruženom zločinačkom poduhvatu. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da ga je kvalifikacija Haškog suda o zločinačkom poduhvatu šokirala.

"Takva trezna objašnjenja nakon godina manipulacije teško dolaze do građana. Uz takvu političku elitu i medije verovatno nikada i neće", zaključuje list.

U drugom komentaru u istom broju "Delo" smatra da "ni Srbija, ni Hrvatska, ni BiH - tu bi mogli spomenuti i Kosovo - na kraju balkanskih ratova nisu doživeli neophodno potrebnu katarzu". List dodaje i da "pošto 'lokalno' pravosuđe nigde ne deluje i pošto se lokalna politika još uvek napaja iz ratnih rana, nacionalizama i
različitih interpretacija istorijskih događaja jedina mogućnost za oslobođenje srpskog, hrvatskog i bošnjačkog društva je bila pravda i odlučnost suda u Hagu".

Međutim, sud u Hagu "umesto za pravdu se odlučio za nekakvu kopiju dejtonskog

Iskasapio se zbog Gotovine

 

Hrvati su presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dočekali veoma emotivno. U Zagrebu se na Trgu bana Jelačića plakalo, a najdrastičnije je bilo u Zadru gde je bivši "branitelj" razbio izlog u centru grada i srčom se sekao po glavi i rukama.

sporazuma i s prisilnim izjednačavanjem krivice legitimizirao etničko čišćenje i genocid kao sredstva za postizanje političkih i teritorijalnih ciljeva".

"Haški sud bi morao balkanske ratove simbolično završiti, ali je efekat upravo suprotan", zaključuje "Delo" i dodaje da "postoji osnovana sumnja da će takve presude postati simboličan uvod u nova raskršća" i možda "nove ratove?". Drugi slovenački uticajni list "Dnevnik" takođe povodom osude hrvatskih generala, piše o "katarzi" bivših jugoslovenskih naroda.

"Sudski statistički je zločin protiv čovečnosti na području bivše Jugoslavije masovno počinjen, ali nema nijednog dokaza da je Haški tribunal pokrenuo bilo kakvu katarzu kao što je to recimo Nirnberški proces", ocenjuje se u listu.

Nisu više samo Srbi zločinci

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da presuda Gotovini i  Markaču ukida stereotipe o tome da su samo Srbi vodili organizovani rat, a ostali "pojedinačno i samo u nekim prilikama".

"Pre suprotno, posejao je osećaj da je pravda stvar podele grehova u skladu s političkim interesima evropskih država i SAD, pri čemu nije jasno koji je njihov cilj", dodaje se.

Da li je cilj "Balkancima dokazati da su varvari?", pita "Dnevnik", "ili samo preko njih prikriti vlastito varvastvo?"

"Ante Gotovina, kojem vojnički dril pere mozak od njegove sedamnaeste
godine kada se našao u Legiji stranaca, pre je žrtva nego počinitelj tog varvarstva", zaključuje se u komentaru lista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online