Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.03.2016.
08:30
Đ. Barović - Vesti A

Eksluzivno u "Vestima", poslednje pismo Zdravka Tolimira: Spremam se za carstvo nebesko!

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u Haškom tribunalu 8. februara ove godine i pored instistiranja vlasti Srbije da zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja hitno bude prebačen na lečenje u Beograd.

Reuters
U godini dana pet srčanih udara: Zdravko Tolimir

U javnosti se do sada pojavilo više njegovih navodnih oproštajnih pisama - testamenata, međutim, "Vesti" su došle do rukom pisanog pisma koje je Tolimir uputio Dragoljubu Kunarcu, Srbinu iz Bosne koji u Nemačkoj izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu izrečenu u Haškom tribunalu.

U rukom sačinjenoj poruci, general Tolimir objašnjava svoje, izuzetno loše zdravstveno stanje, ali i ukazuje na probleme koje imaju i drugi haški optuženici.

Na početku pisma Tolimir navodi da mu se zdravstveno stanje pogoršalo poslednja tri meseca, a da je samo u 2015. godini imao čak pet srčanih udara zbog čega vreme provodi uglavnom u krevetu.

Ptica zlosutnica

U obraćanju redakciji "Vesti" Dragoljub Kunarac, koji izdržava kaznu u zatvoru u Bohumu, kaže da nam je dostavio Tolimirovo pismo kako bi se javnost upoznala sa strašnom sudbinom haških optuženika ili onih koji već izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne.
- Ovo radim sa najiskrenijom željom da niko više, ni od onih koji su još uvek u Hagu, a ni od nas koji kazne izdržavamo
"po belom svetu", po kazamatima koji su mnogo gori i od ove zloglasne pritvorske jedinice u kojoj su mnogi (neki pod veoma čudnim okolnostima) skončali... Ja ne bih da budem "ptica zloslutnica" ali se ja bojim da neće dugo proći a da ćemo "ponovo čuti" da je još neki nesretnik u Hagu skončao - naveo je Kunarac.

- Uglavnom sam u krevetu, šetati ne mogu bez kolica za hodanje i održavanje tela. Krećem se samo u nužnim potrebama od ćelije do kuhinje i na sveži vazduh u dvorište i za šetnju iza zgrade u koju smo smešteni. Sve u svemu "živa glava, gotovo imanje", što bi rekli onemoćali stari ljudi. Uglavnom mi pomaže Župljanin Stojan. Pravi krevet, menja posteljinu, čisti sobu i kuhinju. Da nije njega ne bi mogao živeti. Razumeju me i ostali pritvorenici i stražari. Svi su korektni i odnose se prema meni kao nemoćnom drugu i čoveku - navodi se na početku ovog potresnog pisma u kome Tolimir otkriva da sluti na sve bliži kraj.

- Sva su mi razmišljanja na carsko nebesko. Možda je to i potrebno da bi se čovek pripremio za odlazak iz ovozemaljskog života u večni. Tebi je čudno i neobično pošto si srednjih životnih godina. Međutim, uvek treba razmišljati o nebeskom, ovo vreme prolazi i dolazi - naveo je Tolimir. On je u pismu Kunarcu ukratko objasnio situaciju u Haškom tribunalu.

- Sve ostalo je po starom. Retko idem na suđenje, Mićo (Stanišić), Stojan (Župljanin) i Radovan (Karaždić) se pripremaju za završnu reč. Hrvati još čekaju predlog presude. Ja i Miletić (Radivoje, general VRS) bolujemo i tako vreme protiče. Juče sam počeo pisati u ležećem položaju i javio sam se Galiću, kaže da je imao zdravstvenih problema i da je sad bolje - naveo je Tolimir. U ostatku pisma se obratio Kunarcu uveren da će i on "nova stradanja podneti" kao što je podneo "nepravednu optužnicu".

Ubili i Krnojelca

Kunarac je podsetio da su mediji, u nabrajanju onih koji su preminuli u Hagu, izostavili ime Milorada Krnojelca.
- Dok je boravio u Hagu oboleo je od kancera grla, operisan i delimično samo oporavljen prebačen u Italiju na izdržavanje kazne, gde je zadržan dok je skoro tri četvrtine kazne izdržao. Kada je svima koji su išta o medicini znali bilo jasno da "neće dugo", kazna mu je prekinuta i nakon nepuna tri meseca Milorad Krnojelac je i preminuo - naveo je Kunarac u pismu "Vestima".
 

- Usmeri svu pažnju na uvođenje dece u ovaj složeni svet da prohodaju pravim životnim putem ka carstvu nebeskom -napisao je, između ostalog, general Tolimir.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2016. 14:52
Pokoj dusi rabu Bozijem Zdravku. Amin Boze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online