Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
03:10
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BIH u službi radikalnog islama (11): Tajna operacija "Nekretnina"

U knjizi "Epitaf za Bosnu" Dževad Galijašević istražuje ulogu Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH u mreži jačanja radikalnog islama u ovoj državi.

wikipedia.org/Natalino7
Arapi grade u okolini Sarajeva (Foto: Arhiva)

Trajno stambeno zbrinjavanje potencijalnih radikalnih islamista postalo je državni projekat, a autor navodi da je, u saradnji sa američkom ambasadom u Sarajevu, pokrenuta složena operacija naseljavanja "uglednih ratnika" i komandanata, predvodnika džihada i njihovih porodica iz Sirije, Jemena, Avganistana i Iraka u okolinu Sarajeva.

Fantomska preduzeća

Operacija je nosila kodni naziv "Nekretnina", a rezultati kasnije istrage su, tvrdi Galijašević - poražavajući.

- Otkriveno je postojanje "turističkih naselja" zatvorenog tipa u kojima može boraviti oko 5.000 ljudi, sumnjivog identiteta i biografije. U saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, utvrđene su zloupotrebe pojedinih arapskih državljana, koji uopšte nisu boravili na pomenutoj adresi, čak nisu dolazili u BiH godinama - ističe Galijašević i dodaje da je istragom takođe utvrđeno da su "lažno registrovana preduzeća" kao vlasnici nekretnina uglavnom polagali kapital od 2.000 KM (1.000 evra), a da vrednost izgrađenih objekata dostiže i pola miliona KM.

- Fiktivne firme godinama nisu imale nikakav pravni promet, nisu podnosile uredne završne račune i uglavnom nisu imale nijednog zaposlenog radnika dok u načelu predstavljaju sestrinske firme najvećih kompanija u matičnoj zemlji, uglavnom Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu - kaže Galijašević i otkriva i da su pojedine firme pravile čitava naselja koja bi zatim ogradila čvrsto zidanom ogradom, ali da u njima faktički žive samo ljudi koji se bave održavanjem.

- Na adresama Bosanskih gazija, Hifzi Bjelavca Šefika i Blažujskog druma, iako postoje poslovni prostori, nikada nijedna kontrola nije utvrdila bilo kakvu radnu aktivnost, niti zaposlenog. Prostorije su svaki put zatečene prazne i zaključane. Čak su i ove službe potvrdile da iza ovakvog naseljavanja i izgradnje objekata zloupotrebom propisa stoji ukupno 691 pravno lice i da su izgradili 16 celih naselja - otkriva Galijašević.

Turske veze sa teroristima

Galijašević tvrdi da prava pretnja od Islamske države i najavljevnih terorističkih akcija na Balkanu u stvarnosti dolazi preko Turske obaveštajne islamističke mreže u BiH.
- Uloga Turske države u naoružavanju ID i drugih islamističkih formacija u Siriji i Iraku otvara pitanje odgovornosti institucija BiH koje su u protekle četiri godine preko turskih kompanija snabdevale ekstremiste oružjem, eksplozivima, inicijalnim kapislama, detonatorima, kapisliranim i nekapisliranim čaurama. U tome su učestvovale moćne turske državne kompanije - tvrdi Galijašević.

Lažni vlasnici

Autor "Epitafa za Bosnu" iznosi još jedan šokantan podatak - samo na području Sarajeva deluje čak 545 pravnih subjekata u kojima se strani državljani pojavljuju kao osnivači, suosnivači ili lica ovlašćena za pravno zastupanje.

- Samo 138 lica u vidu bilo kakvog formalnog, ovlašćenog predstavnika boravi na prijavljenoj adresi dok ostalim uopšte nije bilo moguće ući u trag. Najvažnije je da samo četiri osobe ovlašćene za zastupanje i delovanje u ime pravnog lica, imaju regulisan privemeni boravak u BiH, dok ih je 132 boravilo kratkotrajno, u prolasku, koristeći vizni ili bezvizni režim, bez prijave boravka, a 113 lica, navodnih vlasnika objekata i celih naselja, nikada nije ni ušlo na područje BiH - tvrdi Dževad Galijašević.

Faktor uspeha

Obaveštajni podaci dovode u direktnu vezu tursku humanitarnu organizaciju Insan Hak vel Hurijet, odnosno Insani Jardim Vakfi i Turkish Ziraet Banke s mrežom finansijske podrške islamistima, tvrdi Dževad Galijašević.
- Stvorena je mreža nevladinih organizacija za vrbovanje i finansiranje vehabijskih naselja, islamističkih grupa i organizacija u BiH - ističe Galijašević i navodi koje to sve NVO u Bosni učestvuju u ovom projektu: Solidarnost iz Bihaća, Srce Cazina, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport i Put znanja iz Zenice, OAZA iz Tuzle, Međunarodni forum Solidarnost, EMAUS iz Doboj Istoka, Svitanje iz Sarajeva, Selsebil iz Živinica, Dirhem i OKC Atis iz Sanskog Mosta, Udruženje Život i Ženska edukativna organizacija Iskre iz Bihaća, Udruženje Vatan-domovina - Bosanska Krupa, Udruženje Aktiv i Sadaka iz Bužima...
- Pored ovih organizacija, obaveštajni i vojni centar Turske države u BiH je turski kulturni centar "Junus Emre", koji je otvorio u Sarajevu i podržao teoretičar strateške neoosmanske dubine, tadašnji predsednik vlade Turske u ostavci, Ahmed Davutoglu. Tu je i Agencija Anadolija, te nekoliko portala i štampanih glasila, Faktor.ba i časopis "Faktor" - otkriva Galijašević.

Sutra - Obaveštajne agencije BIH u službi radikalnog islama (11): Regruti iranske tajne službe


 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online