Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.01.2012.
13:01
P. Jelača - Vestionline A

Kako smo se ubijali u 2011. godini?

Ni u najcrnjim slutnjama nismo mogli pretpostaviti, kada smo u oktobru mesecu videli na Internetu snimak kako u kineskom gradu Fošanu dvogodišnja devojčica leži povređena na asfaltu dok vozači prelaze preko nje kombijima a prešaci nezainteresovano prolaze pored, da bi se nešto slično moglo desiti u Srbiji. Nepuna dva meseca kasnije život nas je krvnički demantovao.

Šezdesetogodišnji Miljan Bebić iz Smedereva, u stanju teške alkololisanosti, pregažen je motornim vozilom u jednoj od najprometnijih ulica u ovom gradu.

Ubica je pobegao sa mesta udesa a nesrećnom čoveku ne samo što niko nije pomogao, već ga je još nekoliko vozila pregazilo dok je ležao na putu.

"Sin ga je prepoznao po odeći", izjavio je istražni sudija Osnovnog suda u Smederevu Marko Jocić. Policija je kasnije uhapsila dve osobe osumnjičene da su prešle kolima preko Bebića.

Ovaj doskora nezamisliv događaj došao je kao "kruna od trnja" na kraju protekle godine. Kao da nisu dovoljne sve loše vesti i životne nedaće na koje su stanovnici Srbije već pomalo i oguglali, našu javnost su u 2011. konstanto potresale priče o stravičnim porodičnim tragedijama i monstruoznim ubistvima.

Smrt kao spasenje od bede

 

Više od svih monstruoznosti, građane Srbije su tokom 2011. godine potresle tragične sudbine ljudi koji su odustajali od borbe za život i, želeći da skrate duge muke bede i nemaštine, očajnički dizali ruku na sebe i svoje najmilije. Više pročitajte ovde.

Šta se sa nama dogodilo? Svakodnevno smo suočeni sa mnogim grozotama koje smo do pre nekoliko godina samo viđali u filmovima i verovali da se u našem okruženju takve stvari ne mogu desiti.

Gotovo je neverovatno koliko je za godinu dana bilo brutalnih zločina u relativno maloj zemlji kakva je naša. Nije mogao da prođe mesec a da ih ne bude više od deset!


Nije se radilo o mafijaškim sukobima već najčešće o užasno svirepim obračunima u porodici ili među komšijama i prijateljima, a trgovina bebama i devojčicama, pedofilija, seksualno i drugo iživljavanje nad ženama i decom, iako i dalje nesmanjeno užasavaju, više nikoga ne iznenađuju. "Okidač" horora, u ogromnom procentu, bilo je pijanstvo.

Miloš Martinović (73) iz sela Garaši kod Aranđelovca pijan je iz lovačke puške posle kraće svađe ubio komšiju Milovana Prorokovića (44), oca šestoro dece. Onda je pozvao njegovu ženu i rekao da dođe i odnese muža kući. Mirno je sačekao patrolu i predao se.

Zorica Šejić

Zorica Šejić uzaludno je mesecima prijavljivala u Kuršumliji da je maltretira često pijani bivši muž Jugoslav, vojnik po ugovoru.

Ni na njegove pretnje da će da ubije majku svoje dvoje dece bombom nisu nije reagovao niko od nadležnih, da bi na kraju Jugoslav s kalašnjikovim pobegao sa stražarskog mesta i ubio Zoricu u pekari na radnom mestu, a onda pucao sebi u grudi i preživeo.
 

U sobi negotinskog hotela "Inex Krajina" 41-godišnji Dejan Anđelković je čitave noći silovao 15-godišnjeg dečaka, za šta je osuđen na 13 godina zatvora.

Anđelković je jedan od 11 osoba koje su izbegle streljanje zahvaljujući ukidanju smrtne kazne 2001. Godine, pošto je prethodno osuđen na smrt zbog četvorostrukog ubistva.


Miloš Miljković (24) priznao je da je u Smederevu ubio koleginicu Suzanu Cvetanović (34) posle rasprave oko slobodnog dana na poslu. Miljković, i sam žrtva seksualnog zlostavljanja u detinjstvu, bio je pod dejstvom narkotika, a posle svađe je Suzanu udario maljem po glavi 14 puta.

Ubistva zbog sitnica

 

Koliko god mogli ili ne mogli da razumemo motive ubistava, neki od njih su besmisleniji i bizarniji od drugih:

 

Mića P. (36) iz sela Manastirica ubio je majku pošto mu nije dala 100 dinara za pivo, Aleksandar P. (19) iz Čačka ubio je rođaka zbog svađe oko Fejsbuka, Jelenko Drulović (48) sa Zlatara pijan je ubio mlađeg brata zbog svađe oko osigurača za struju, Nenad B. iz Negotina ubijen je zbog duga od 1000 dinara, Vukadin M. (40) tukao je kod Kuršumlije strica motkom do smrti zbog "bezazlene svađe" a dvojica muškaraca iz okoline Bora teško su povređena u međusobnom obračunu sekirama zbog duga od 300 dinara.

Refik Z. (24) iz sela Miratovac kod Preševa uhapšen je zbog sumnje da je zaklao svog petogodišnjeg komšiju Nijaza Ibrahilija. U selu selu se pričalo da je moguće da je ubistvo bilo ritualno.

Branislav Kenjić

Zrenjaninski advokat Branislav Kenjić (49), optužen je da je sa 35 uboda nožem ubio suprugu Jasminu (37), majku dvoje dece.

Kenjić se branio ćutanjem, a navodno je poručio da mu je svejedno šta će se dešavati ubuduće, jer "neće dugo živeti".
 

Cvijan Papulić (57) iz Zvornika ubio je iz "kalašnjikova" tri člana porodice Mićić u Surčinu (55-godišnjeg Srećka, 29-godišnjeg Srđana i trogodišnjeg Aleksu), a potom izvršio samoubistvo.

U oproštajnom pismu Papulić je napisao da je to kazna za njegovu bivšu vanbračnu suprugu Ružicu, rođenu sestru supruge najstarijeg Mićića, Srećka.


Na proslavi svog 18. rođendana teško je povređen Aleksandar Nikolić i još tri mladića kada su ih noževima napale tri osobe, a oca slavljenika Nebojšu Nikolića (35), kada je čuo za nesreću, pokosio je infarkt i na licu mesta je preminuo

Samoubistva zbog zlostavljanja u školama

 

Kada se početkom leta prošle godine jedan dečak u Nišu ubio jer više nije mogao da trpi svakodnevno šikaniranje vršnjaka, načeta je tabu-tema dečijih samoubistava pa se javno progovorilo o nizu slučajeva.

 

Tada smo čuli i da se broj samoubistava među mladima u poslednjih pet godina u svetu učetvorostručio, i da je samoubistvo je na drugom mestu uzroka smrti u uzrastu od 15 do 24 godine. Iako je broj samoubistava kod mladih ispod 14 godina redak, Republički Zavod za statistiku navodi da je u 2000. godini bilo čak devet samoubistava dece ispod 15 godina.

 

U Srbije je prošle godine zabeleženo više slučajeva u kojima su dve devojke izvršavale samoubistvo skačući zajedno sa zgrade ili mosta.

Vlada Mijatović (37) iz Šapca iskasapio je i zapalio svoju gazdaricu Dragicu Krunić (56) jer mu je dala otkaz zbog neurednog plaćanja kirije. Ubadao je nožem sve dok je davala znake života (više od 60 puta), a potom je i žrtvu i kuću polio alkoholom i zapalio u nameri da zataška zločin.


Tomislav Stanojlović (62) iz Ripnja sačekao je da njegova supruga i ćerka zaspu, skuvao sebi kafu, a zatim zabio sekiru u vrat svom posinku Radiši Zdravkoviću (35). Potom ga je udario još pet puta, nasumice po celom telu.

Majka pokazuje sliku ubijenog sina

Njegova ćerka se probudila neposredno pre zločina i videla kako joj otac ubija polubrata. Da se nije probudila, verovatno bi svi bili mrtvi pošto je Tomislav danima pretio da će ih sve pobiti.
 

Bela Š. (26) iz Bačkog Gradišta priveden je zbog sumnje da je u više navrata silovao svoju devetogodišnju poćerku i obljubio svoju šestogodišnju ćerku. Slučaj je prijavila majka devojčice, pastorke, bivša supruga Bele Š., koju je optuženi jedno vreme i podvodio.


Milan Kalinić (26) uhapšen je zbog sumnje da je silovao i ubio svoju dalju rođaku Milicu Turukalo (59) u izbegličkom kampu u Novoj Pazovi. Sumnja se da je prvi motiv napada bila pljačka.
 

Devetnaestogodišnji B. J. osumnjičen je da je u Beogradu više puta silovao a potom pretukao metalnom štanglom i opljačkao 23-godišnju S. D.

Nije sve crno, heroji i dobročinitelji ulivaju nadu

 

Iako uslovi života u Srbiji, sve veći broj kriminalnih obračuna na ulicama i monstruoznih ubistava među "običnim" ljudima izazivaju opravdano veliku brigu za budućnost i sumnju u "bolje sutra", upravo su heroji i dobročinitelji baš među tim "malim" a velikim ljudima oni koji daju nadu da možemo stvoriti i drugačiju stvarnost.

 

Kada se radi o njima, misao spontano vodi ka ljudima na Kosmetu koji se svakodnevno grčevito bore za goli opstanak, ali i dobročiniteljima Humanitarnog mosta "Vesti" koji su svojim saosećanjem i nesebičnošću veliki broj života što spasili što ulepšali.

 

Ovaj put, ipak, o pojedincima...(pročitati ovde)


U nesreći prilikom sanacije klizišta u Zemunu poginula su četvorica radnika, a jedan je teško povređen, kada se na njih obrušilo brdo jer odgovorni nisu preduzeli neophodne mere bezbednosti.
 

Biljana Mašović (38) iz Savinog Sela kraj Vrbasa ubila je svog nevenčanog supruga Nikolu Krstovića (45) na spavanju sa više udaraca sekirom. Iako je njihova veza od starta bila disfunkcionalna i nasilna a Nikola važio za prekog čoveka, niko nije očekivao ovakvu tragediju, rekli su tada prijatelji para.

Čitavi gradovi nestaju u saobraćaju

 

Masovne i druge saobraćajne tragedije u Srbiji godišnje u smrt odnesu čitave manje gradove uglavnom mladih ljudi.

U Negotinu je uhapšen M. P. (31), iz tog mesta, zbog sumnje da je tokom dve godine više puta silovao svoje maloletne ćerke R. P. (16) i M. P. (14).

Sedamnaestogodišnji Nenad Božović iz Preljine umro je od trovanja alkoholom nakon pijanstva na žurci. Obdukcijom je utvrđeno da je imao je neverovatnih 5,53 promila u krvi.

Radica Kosović (35), ubila je Novom Sadu nakon svađe muža Branislava (42) za koga tvrdi da je bio nasilan. Nakon što je počinila ubistvo, Branislava je stavila u najlon vreću i zakopala u dvorištu. Priznala je da ga je zatrpala ciglama i oblepila sa oko 20 boca pur-pene kako se ne bi osećao smrad.

Saša Živković

Saobraćajni policajac Saša Živković (34) u Leskovcu je kolima udario Sanju Marinković (44) nakon čega se, uz povike okupljenih "Ubico! Ubico!", ubio iz službenog oružja.

Marinkovićeva je preživela i ne seća se nesreće, a otac nesrećnog policajca rekao je novinarima da je Živković dugo bio pod stresom i pritiskom, jer mu je zbog hapšenja vlasotinačkih dilera droge "bilo podmetano" pa je suspendovan sa posla, a dileri su mu se "smejali u lice".

Saša Živković je deveti aktivni ili penzionisani policajac koji se ubio 2011. godine. 

U selu Kruševica kod Leskovca Ivan Jovšić (43) je ubio supružnike Čedomira (82) i Vidu Marković (78) i njihovu komšinicu Smilju Ivanović (84), a potom se obesio u svojoj kući.

Izgubili bitku sa mukom i nemaštinom


U Beogradu se mačetom ubio bivši policajac Zoran Tmušić koji je devedesetih tri puta ranjen i ostao invalid preživevši brojna ratišta. Iza sebe je ostavio troje dece.

Par vojnih beskućnika, penzionisani kapetan prve klase Palko Ponjiger (51) i njegova supruga Ilonka (47), ubili su se skočivši sa šestog sprata vojnog hotela u beogradskom naselju Zvezdara. Njihov trogidišnji sin Milan, iako teško povređen, uspeo je da preživi pad.

Policija odnosi tela nastradalih

Samo mesec i po dana ranije "Vesti" su pisale o drami stanovnika ovog objekta kojima su isključene struja i grejanje pa su, kako su mnogi od njih teški bolesnici, jedva uspevali da prežive.

Slična tragedija mogla je da se desi nešto ranije. Jedna samohrana majka sa Novog Beograda rešila je da sebi i svom četvorogodišnjem detetu "skrati muke" kad je ostala bez posla. Nesrećnu ženu policija je uspela da ubedi da ne skoči sa detetom sa petog sprata zgrade u kojoj su živeli u prostoriji od osam kvadrata!?
 

Početkom decembra na deponiji nedaleko od Smedereva pronađena je mrtva beba umotana u ženski džemper.

U junu je Anita Stavrić (35), koja je bila psihički labilna od kada je njen sin preživeo fras, u sred noći izvukla svoje dvoje dece iz kreveta a potom ih bacila sa četvrtog sprata zgrade u kojoj su stanovali u Nišu, a potom skočila za njima. Sin i majka su poginuli a ćerka je preživela pad. 

Nije sve crno, heroji i dobročinitelji ulivaju nadu

 

Saša Stanojević

Dvanaestogodišnji Saša Stanojević iz Požarevca spasio je 14-mesečnu bebu Nađu iz smrskanog automobila. Dečak je bio prvi i jedini koji je pritekao u pomoć povređenima.

 

Grad Požarevac nagradio ga je zbog toga sumom od  25.000 dinara.

 

Milutin Krinić (80) iz sela Šarbanovac izvukao je dvojicu mladića zaglavljenih u zapaljenom kombiju koji je ubrzo nakon njegove akcije eksplodirao.

 

Policajac iz Medveđe Agron Kosumi spasao je život dvogodišnje devojčice T.B. kada je progutala opasnu količinu jednog leka. On nije želeo da se mediji bave njime. "Samo sam radio svoj posao", rekao je.

 

Šestočlana porodica Stevanović iz Zaječara uhvatila je lopova u kući dok im je preturao po stvarima. Mimo uobičajene prakse u takvim okolnostima, domaćini su "nezvanom gostu" spremili večeru, popričali sa njim a potom ga ljubazno ispratili.

 

Đaci jednog odeljenja Požarevačke gimnazije organizovali su prikupljanje novca za svoju razrednu kojoj je bila neophodna skupa i komplikovana operacija u Italiji kako bi ostala živa. Njihova akcija je bila uspešna pa je život profesorke informatike Marije Vujić (41) nakon operacije spašen.

 

Marina Moračanin

Marina Moračanin (28) iz Kruševca radila je kao konobarica za platu od 15.000 dinara kada je pronašla torbu sa ogromnom količinom novca i odmah je odnela u policiju.

 

Kao nagrada za čestitost stiglo joj je zaposlenje na upravnim poslovima u kruševačkom MUP-u.

 

Kamenorezac Dragoslav Jovanović i njegov rođak novinar Ljubiša Jovanović postavili su nadgrobnu ploču Leposavi Milovanović, čistačici koja je decenijama čistila gradski park u Gornjem Milanovcu o kome je bez dinara svakodnevno brinula i kada je otišla u penziju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online