Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.07.2011.
12:26 >> 18:52h
Vestionline, RTS A

Savet bezbednosti sutra o Kosmetu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će u četvrtak, na zahtev Srbije, razmotriti situaciju na Kosovu i Metohiji, posle upada kosovskih specijalaca na prelaze Brnjak i Jarinje. Savet bezbednosti prihvatio je srpski zahtev za održavanjem hitne sednice o Kosmetu. Format sednice još pod znakom pitanja.

Srbija je, ranije u toku dana, zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti, nakon jednostranog pokušaja vlasti u Prištini da promijene realnost na terenu - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Nadam se da će doći do te sednice Saveta bezbednosti i da će svi koji pružaju otpor njenom održavanju na kraju odustati od tog otpora", rekao je Jeremić u Bejrutu, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom.

Još juče tražili sednicu: Vuk Jeremić i Borko Stefanović

Jeremić je dodao da je potrebno održati sednicu Saveta bezbednosti UN da bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići napred da bi se održali mir i stabilnost.

Rusija i Kina snažno insistiraju na održavanju sednice Saveta bezbednosti, ali postoje veliki otpori da dođe do te sednice.

Zahtev Srbije stavljen na dnevni red

 

Nemačka će, kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, danas na dnevni red zasedanja tog tela staviti zahtev Srbije za održavanjem vanredne sednice zbog novonastale situacije na Kosovu.

 

"Odluku o održavanju vanredne sednice donosi Savet bezbednosti u celini. Nemacka će, kao predsedavajuća, zahtev Srbije staviti na diskusiju na današnjoj sednici Saveta", saopšteno je Beti u Berlinu.

 

Predstavnik Ministarstva je preneo da "Nemačka sa zabrinutošću prati događaje na severu Kosova". Savezni ministar inostranih poslova Gido Vestervele se "redovno obaveštava o aktuelnom stanju na Kosovu", rečeno je agenciji Beta.

 

Berlin, kako je istaknuto, "poziva sve strane da doprinesu deeskalaciji i smirivanju situacije". Kako je rečeno agenciji Beta, "Vlada Nemačke podržava sve napore koji tome vode, uključujući i one nemačkog komandanta KFOR-a Erharda Bilera".

 

Jeremić će iz Bejruta, kako prenose beogradski mediji, direktno putovati u Njujork.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatnog reagovanja na akt Prištine da njeni specijalci pokušaju da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje. U incidentu poginuo je jedan pripadnik kosovske policije.

Šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović dogovorio se sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom da se KPS povuče sa prelaza Jarinje i Brnjak.

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači izjavio je sinoć na konferenciji za novinare da akcija na prelazima Jarinje i Brnjak nije bila usmerena protiv Srba, već ''uspostavljanje reda i zakona na Kosmetu''.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.07.2011. 13:29
И после свих уступака које је Србија пружала ка Европи сада смо дошли у ситуацију да та иста Европа не жели нама да узађе у сусрет када је у питању безбедност нашег народа! Немачка је земља која преседава а њени званичници су сами изјавили да без признавања независности Косова Србија никада неће ући у ЕУ! Шта нам то говори? Албанци сигурно нису без ичије подршке доносили одлуке које су резуртирале догађеје од последњих пар дана!
Sreda 27.07.2011. 14:19
Kako Vuk Jeremic, u ime Srbije, da zatrazi sednicu Saveta Bezbednosti, kada nikakav autoritet, medju njima, nema? Na stranu kakav je kao ministra, da li ima boljih ili gorih, covek je, u par navrata, bio blokiran od predsednika Srbije, od svoje stranke, od "satelita" DS-a. Jasnu poruku su poslali Evropi - ko šiša V.Jeremica. Cim je pocela da mu rste popularnost, odmah je dobio od BoTe po usima i nema ga. A, ovo, za Nemce...pa, jbg, sta ocekivati od njih...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online