Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.03.2011.
23:40
Blic A

"Libijski pobunjenici povezani sa Al Kaidom"

Abdel Hakim al Hasidi, vođa libijskih pobunjenika, izjavio je da se ljudi koji su se borili protiv savezničkih trupa u Iraku, sada nalaze na bojnom polju, okrenuti protiv snaga režima Moamera el Gadafija, piše "Telegraf".

Bombardovanje Libije ne prestaje


 

Al Hasidi je, u intervjuu za "Il sole 24 ore" priznao da je regrutovao "oko 25 ljudi" iz oblasti Derna u istočnoj Libiji, kako bi se borili protiv koalicionih snaga u Iragu. Neki od njih sada su na liniji fronta u Adždabiji, rekao je on.

Al Hasidi tvrdi da su njegovi borci patriote i dobri muslimani, a ne teroristi, i ističe da su članovi Al Kaide takođe dobri muslimani i da se bore protiv osvajača.

Njegovo priznanje je došlo u vreme kada je Idris Debi Itno, predsednik Čada, izjavio da je Al Kaida zaplenila vojni arsenal u zonama Libije koje su zauzeli pobunjenici i da je ta mreža dobila razno oružje, kao što je projektil zemlja-vazduh, koje je potom prebačeno u njihova skloništa.

Al Hasidi je priznao da se borio protiv invazije stranih sila na Avganistan, pre nego što je uhvaćen 2002. godine u Pešvaru u Pakistanu. Potom je prebačen u Sjedinjene Američke Države, a držan je u Libiji do 2008, kada je oslobođen.


Američki i britanski vladini izvori kažu da je Al Hasidi član Libijske islamske borbene grupe (LIFG), koja je ubila desetine libijskih vojnika u gerila napadima oko Derne i Bengazija 1995. i 1996.


Iako LIFG nije deo Al Kaidine mreže, sa američke vojne akademije Vest Point je saopšteno da ove dve grupe dele "povišene saradničke odnose".

U dokumentima iz 2007, koje su zaplenile savezničke sile u Sinđaru, vidi se da su članovi LIFG-a druga po veličina četa boraca u Iraku, posle Saudijske Arabije.


Al Kaida je početkom marta pozvala svoje pristalice da podrže pobunu u Libiji, za koju smatraju da bi dovela do nametanja "faze islama" u zemlji.


Britanski islamisti takođe su podržali pobunu, a bivši šef zabranjene grupe Al Muhadžiron objavio je da je poziv za "islam, šerijat i džihad iz Libije protresao neprijatelje islama i muslimana više od cunamija kojeg je Alah poslao protiv njihovih prijatelja Japanaca".

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 11:11
Sve se to znalo od početka ali se mislilo da su to prekaljeni borci koji će uz pomoć korumpiranih oficira brzo preuzeti vlast pa će ih onda MI6 i SAS u tišini počistiti. Ali krenuo program naopako. Tek će da propište Libijci kao Kambodža pod Crvenim Kmerima i Avganistan pod Talibanima kada ovi počnu da im uteruju pravu veru. Ni jednog zarobljenog gadafijevog vojnika ne puštaju živog, a posle prelaze na separaciju "golorukih" i lokalnog stanovništva. Taj duh se u bocu više ne vraća, teško Libiji.
Nedelja 27.03.2011. 10:35
Kako brzo zaboravise americka vlada 11. septembar?! Pa u ovoj "akciji" oslobadjanja Libijskog naroda spremna da "precuti" pa cak i da prihvati ulogu Al Kaide.....i ameri propovedaju svetu o moralu, slobodi, itd... Pukovnice Gadafi i Libijski narode, pokazite im sta je moralna VELICINA!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online