Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.02.2015.
17:43
Tanjug A

"U Ukrajini najveća kriza još od hladnog rata"

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Srbija kao rukovodeća tom organizacijom u potpunosti posvećena naporima u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Ukrajini.

Tanjug
Srbija će rešavati krizu nepristrasno: Ivica Dačić

On je rekao i da Srbija čini sve da se napori te organizacije nastave na nepristrasan i transparentan način.

Srbija uvažava činjenicu da se OEBS  i evropska bezbednost nalaze na kritičnom raskršću i u potpunosti je posvećena radu sa glavnim akterima kako bi se ponovo uspostavili mir i stabilnost u Ukrajini, istakao je Dačić na brifingu u Savetu bezbednosti UN.

Dačić je ukazao i da je pre nekoliko godina Zapadni Balkan bio rastrazan sukobima, a da danas preovlađuju saradnja i rešavanje problema mirnim putem.

- Odlučili smo da u naše predsedavanje kao prioritet uključimo unapređenje saradnje na Zapadnom Balkanu, što je jasan dokaz da se, bez obzira na veličinu i težinu, prepreke mogu prevazići političkim razumom i dobrom voljom -naglasio je Dačić.

Dačić je ukazao da se predsedavanje Srbije OEBS odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja hladnog rata rekavši da kriza u i oko Ukrajine i dalje dominira bezbednosnim raspravama u Evropi kao i 2014., međutim, ukazao je da je njen uticaj danas daleko širi.

"Vreme je da se mir ustali"

Tanjug
Ukrajinska vojska u okolini Luganska

- Od preuzimanja predsedavanja Organizacijom početkom ove godine, mojom agendom dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini. Sve veći broj ljudi tamo je pogođen nasiljem koje se ponavlja, dok talasi civila napuštaju domove u očajničkoj potrebi za bezbednošć - rekao je Dačić.

On je dodao da je sve to rezultiralo ukupnom cifrom od više od milion raseljenih, od pet hiljada ubijenih i preko 12.000 ranjenih.

Otuda je kranje vreme da se mir ustali. Paket mera najavljenih u Minsku 12. februara i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koji vodi smirivanju na istoku zemlje. Nadamo se da će preovladati politička volja koja su iskazali potpisinici paketa i da će se obezbediti da oružje zaćuti i da se ublaže ljuske patnje, istakao je Dačić.

Kako je naveo, Ukrajina je na kritičnom raskršću i potrebno je kontinuirano poštovajne primirja kako bi se omogućilo sprovođenje drugih elemenata paketa, pre svega povlačenje teškog naoružanja i opreme.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.02.2015. 19:01
Administratore zbog brisanja normalnih komentara, (ne samo mojih),............je`bo ti vucic i ma`ter i oca, posto je pe`der, a i ti njemu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online