Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.08.2016.
09:01
I. Kozarski - Vesti A

Erdogan ruši plan Amerike?

Bitkom za sirijski najveći grad Alepo primirje iz marta bačeno je u zaborav, pošto napadaju grupe koje SAD podržavaju nazivajući ih umerenom opozicijom, odnosno takozvana Slobodna sirijska armija i Džejš fath.

Reuters
Napravio veliki zaokret: Redžep Tajip Erdogan

Iza naziva Džejš fath sakrili su se Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) i Ahrar aš šam, koje je Vašington pre nekoliko meseci vetom odbio da uvrsti na spisak terorističkih organizacija UN.

Time je Amerika zavarala svoju javnost, ostala uporna u zahtevu da s vlasti ode sirijski predsednik Bašar al Asad, a postalo je jasno šta znači Plan B, kojim je Rusima pretio državni sekretar Džon Keri u slučaju neuspeha primirja, odnosno neispunjavanja njihovog glavnog uslova.

Pomirenje rasteruje jastrebove

Rat je dobio finalni zamajac, a ostaje da se vidi kako će da se ponaša Moskva, koja je u martu povukla većinu svojih aviona kako bi podržala primirje i pregovore. Predsednik Vladimir Putin tada je podvukao da niko ne treba da zaboravi da oni uvek mogu da se vrate.

Odgovor Moskve pre svega će biti više politički nego vojni, kao i do sada. Pri tom, najveću pretnju za američki Plan B predstavlja normalizacija odnosa sa Turskom, preko koje se teroristi koji napadaju Alepo snabdevaju oružjem i popunjavaju svoje redove džihadistima iz celog sveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je doputovao u Rusiju. Diplomatski izvori ukazuju da će Rusija pred ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da stavi debelu šargarepu, i to zajedno sa Iranom.

Sad može i o Siriji

Pritom ne treba zaboraviti da je Erdogan posle izvinjenja Moskvi zbog aviona oborenog prošle godine nad Sirijom, a uoči puča, izjavio da je spreman da sarađuje s Rusijom i Iranom u regulisanju sirijske krize.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ibrahim Rahimpur sada je izjavio da je njegov predsednik Hasan Rouhani pokrenuo pitanje podrške Erdoganu, a prilika za to bio trojni susret u Bakuu, na kome je učestvovao i domaćin, predsednik Ilham Alijev, a teme su bile osim obavezne ekonomije i Sirija, Avganistan, borba s terorizmom i trgovima narkoticima...

- Arapske i zapadne zemlje ne mogu da ukažu pomoć takvog obima kao Putin i Rouhani - rekao je Rahimpur i dodao da "to može da bude i ekonomska podrška", čime je ukazao da Teheran računa na slabljenje veza EU i SAD s Turskom.

Gas glavno oružje

Ruski i iranski diplomatski izvori ne očekuju potpunu promenu turske politike, već je reč o zajedničkom signalu Americi. Takođe smatraju da Moskva i Teheran imaju čime da utiču na Ankaru. To se pre svega odnosi na gas, pošto Azerbejdžan nema izvozne kapacitete da zameni Rusiju. Takođe, turski turizam teško je postradao od sukoba s Rusijom, a takođe i izvoz poljoprivrednih proizvoda i još nekoliko grana ekonomije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2016. 09:11
Uz sve nabrojano, Britanci i USA su pokušali da ga umlate, Tursku da uvuku u građanski rat, da je opljačkaju i kolonizuku (poprobe) radi dugoročne pljačke i eksploatacije. Erdoganu i sada glava visi o koncu a Turska je na korak od intervencije NATO pakta. Zato je on kod Putina koji je na djelu pokazao ko je, šta je i od čega je napravljen. Putin je spasio i Erdogana i Tursku. Naravno da svi hoće sa takvima da budu prijatelji a ne sa NATO gusarima.
Sreda 10.08.2016. 16:05
erdogan je govnno islamsko smrdljivo koje bi da poturči balkan, a poslije i cijelu evropu i svako ko ga podržava, pomaže ili mu na bilo koji način pomaže je veće govnno od njega i treba da nestane i propadne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online